25 Şubat 2013

M: Her şey çalışmak ve öğrenmek değildir, eğlence de mümkün olmalı (Pingus)

Kubuntu içerisinde oynayıp uzun vakitler geçireceğiniz (şimdiden uyaralım) binlerce oyun bulunuyor. Bu oyunlardan bir tanesi olan Pingus burada temel olarak anlatılacak.

Pingus, tamamen Türkçe olan (Şimdilik sadece Ubuntu'da ve Kubuntu'da %100'ü Türkçe olmak üzere. Çevirileri henüz tamamladım) ve tüm platformlarda (Linux, Mac OS, Windows) çalışan bir oyun. Sevimli penguenler, dünyadaki sorunlarını çözmek için yardımınıza ihtiyaç duyuyorlar. Şuan 77 bölümü bulunan Pingus'un ana sayfasına buradan gidebilirsiniz. Ubuntu ve Kubuntu'nuzda Yazılım Merkezi'nden kolaylıkla "pingus" aramasını yaparak yükleyebilirsiniz. Diğer platformlar için bu adresten indirmeniz mümkün.

Tüm Debian kaynaklı dağıtımlarda buraya tıklayarak kurmanız da mümkün.


18 Şubat 2013

12. Kubuntu'nuzu Daha Çok Özelleştirme

Kubuntu, KDE'nin en son yazılım derlemeleri (SC) ile birlikte gelir. Öntanımlı ayarları oldukça görselliğe hitap etmektedir ancak isteğinize göre gördüğünüz her şey değiştirilebilir.

Bu makalede Kubuntu'nuzun görünümünü baştan aşağı değiştirmenizi sağlayacak ayarlardan bazılarına değinilecektir. Konular:

  • Pencere düğmeleri ve şekilleri nasıl değiştirilir, yeni pencere düğmeleri ve dekorasyonlar nasıl indirilir?
  • Açılış ekranını (oturum açtıktan, masaüstü gelinceye kadar kısım) değiştirmek ve yeni indirmek.
  • Masaüstü efektleri nasıl değiştirilir ve yeni efektler nasıl alınır?
  • Fare imleçleri nasıl değiştirilir ve yeni imleçler nasıl indirilir?
  • Ekran kenarı eylemleri nasıl değiştirilir?
  • Tüm varsayılan simge paketleri (klasör, dosya vb simgeleri) nasıl değiştirilir ve yeni simge paketleri nasıl indirilir?
Buradaki konular özelleştirmeler için sadece başlangıç... Diğer tüm özelleştirmeleri öğrenebilmeniz için Kubuntu'nuz ile oynamanız gerekiyor :).

15 Şubat 2013

U: Kubuntu'da Synaptics Paket Yöneticisi Kullanımı

Kubuntu'da uygulama yüklemeniz için en az beş yöntem var:


  • Muon Yazılım Merkezi
  • Muon Keşfet (Öntanımlı olarak yüklü gelmemektedir. Muon Yazılım Merkezi ile yüklenebilir.)
  • Muon Paket Yükleyicisi
  • Synaptic Paket Yöneticisi
  • apt komutu

14 Şubat 2013

11. Kubuntu Dizin Yapısı

Eğer Windows'tan geçiş yaptıysanız, ilk farkedeceğiniz şeylerden biri Kubuntu'da C: ve D: gibi sürücü harflerinin olmayışıdır.

Linux, Debian, Ubuntu ve Kubuntu dizin yapısı Dosya Sistemi Hiyerarşisi Standardı belgelendirmesine göredir.

13 Şubat 2013

10. Kubuntu'da Alternatif Metin Kopyalama ve Yapıştırma İşlemleri

Eski işletim sisteminizde, metin kopyalama ve yapıştırma için sadece tuş kombinasyonları ve bağlam (sağ tuş) menüsünü kullanıyorsanız, Kubuntu size bunlarla birlikte alternatif seçenekler de sunuyor.

11 Şubat 2013

T: Çeviri Yaparken En Çok Yapılan Yanlışlar

Burada çeviri yapılırken en çok yapılan yanlışlar anlatılacaktır ve çevirilere katkıda bulunmak isteyen herkese faydalı olması amaçlanmaktadır.

8 Şubat 2013

T: Türkçeleştirme Hakkında (Ubuntu, Kubuntu ve KDE)

Kubuntu şu dört teknolojiye bağlıdır ve tümden özele şu şekilde sıralanır:
  • Linux
    • Debian
      • Ubuntu
        • KDE
        • Kubuntu
Tabii ki bu dört teknolojinin altında onbinlerce geliştirici bulunmaktadır.

7 Şubat 2013

U: WINE Kurulumu, Kullanımı

Aradığınız program veya oyunun: Kubuntu sürümünü, Ubuntu sürümünü, Debian sürümünü veya Red Hat sürümünü bulamadınız... Yine kaynak kodlarını da bulamadınız veya kaynaktan derleme yapmak istemiyorsunuz veya bu uygulama sadece Windows'ta kullanıma sunulmuş...

6 Şubat 2013

U: Kubuntu'nuzda KDE 4.10 Kullanmak

Kubuntu kullanıcıları henüz dün yayınlanan KDE 4.10 sürümünü kullanabilirler.

Bu sürüme yükseltme işlemi için aşağıdaki adımları izleyin:

M: Windows'tan Geçişte Adım Adım Alışmak

Uzun süre Windows'u kullanan kullanıcılar, arkadaşlarının veya Internet'te gördüğü makaleler, resimler, vb. sayesinde Linux'a merak sararak en çok kullanılan Linux dağıtımı Ubuntu'yu veya Ubuntu'nun en çok kullanılan resmi dağıtımı Kubuntu'yu yüklemeye kadar verirler (Blog'taki ilk yazıda, Ubuntu ile Kubuntu'nun sadece görsel açıdan farklılıkları olduğundan bahsedilmişti).

5 Şubat 2013

M: "Yazılım Merkezlerinde Yeterli Yazılım Yok" Diyorsanız

Aşağıdaki adreslerde listelenen yazılımlar Ubuntu ve KDE için uyumlu yazılımlardır. Her ne kadar 64.000'in üzerinde uygulama sağlansa da uygulamalar yeterli gelmiyorsa; aşağıdaki adreslerden ilginç incelemeleri okuyabilir ve yazılım hakkında ayrıntılı bilgilerle birlikte ekran görüntülerini görebilirsiniz. Yine bu sayfalardan indirme yapabilirsiniz:

3 Şubat 2013

9. Kubuntu'da Yazılım Yüklemek, Güncellemek ve Kaldırmak

Bu bölümde Kubuntu'nuza nasıl program yükleyeceğiniz, kaldıracağınız ve Kubuntu'nun kendisi de olmak üzere tüm uygulamaları nasıl güncelleyeceğiniz anlatılacaktır.

1 Şubat 2013

8. Kubuntu'da Pencere Taşıma, Klasör İşlemleri ve KRunner'a Giriş

KDE'li Kubuntu, sınırları zorlayarak mümkün olan en kolay şekilde çalışma alanınızı kullanmayı sağlamaktadır. Örneğin Windows içerisinde bir pencereyi taşımak için sadece başlık çubuğunu kullanabilirsiniz. Ancak KDE'li Kubuntu'da başlığa gitmek için zaman kaybetmeden Windows Tuşu+Tıklama ile pencereleri istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.

Kubuntu Dolphin dosya gezginini kullanmaktadır. Bu uygulama gezinmenizi kolaylaştıracak ve hızlandıracak birçok özellik sunmaktadır. Bazı özellikleri: