8 Temmuz 2021

13. Kubuntu'da Sürüm Yükseltme

Kubuntu'nun 6 ayda bir düzenli yeni sürümü yayınlandığını önceki makalelerde açıklamıştık. Kubuntu'da sürüm güncellemeleri de çok kolay.

Sonraki çıkacak sürümlere geçiş için aşağıdaki adımları izleyin:
  1. Kubuntu'nuzun tüm güncellemelerinin yapıldığından emin olun. Bunun için Muon Güncelleştirme Yöneticisini açın (Bulmak için Uygulama Çalıştırıcı'ya güncelleştir yazmanız yeterli) ve tüm önerilen güncelleştirmeleri yükleyin.
  2. Sistem çekmecesinde "Sürüm güncellemesi mevcut" seçeneği çıkarsa, dişli simgesine tıklayın ve ekranda gösterilenleri takip edin. Çıkmazsa Alt+F2 ile KRunner'ı çalıştırın ve şu komutu girip Enter'a basın: sudo do-release-upgrade -m desktop -f DistUpgradeViewKDE(Eğer bir beta veya geliştirme sürümü ise şunu yazın: kubuntu-devel-release-upgrade)
  3. Parolanız sorulduğunda girip Tamam'a basın.
  4. Dosyalar alındıktan sonra Yükseltmeyi Başlat tıklayın ve bir çay için :) (yükleme uzun sürebilir).
  5. Bilgisayarı yeniden başlatın.

Not: Eğer sürümünüz LTS (Uzun Destekli Sürüm) ise, yükseltmeler sadece uzun destekli sürümler arasında olacaktır. Örneğin 20.04'e sahipseniz, güncelleme 12.04 için sunulacaktır. Tabii ki bu seçenek öntanımlı olarak geldiğinden istenildiği zaman değiştirilebilir.

Not: LTS sürümlere 5 yıl destek verildiği için, 5 yıl içerisinde 2 kez LTS sürümü yayınlanmış olabilir. Ancak destek 5 yıl devam etmektedir. Örneğin 12.04'e sahipseniz Nisan 2017'ye kadar güncelleme desteği alıyorsunuz. 

Ancak eğer 16.04'e (Nisan 2016 sürümü) yükseltmek isterseniz, öncelikle 12.04'ten 14.04'e (Nisan 2014) yükseltmiş olmanız gereklidir.

Kubuntu'nun Yeni Sürümüne Hoş Geldiniz...




2 yorum:

  1. bilgisayarımda 500 gb kapasiteli hard disk var. kubuntu için 50 GB'lık bir alan daha oluştursam ve onun içine kurdam olur mu? aynı zamanda ilk bölümde Windows 8 işletim sistemim olacak. herhangi bir problem olurmu?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Eğer kurulum sırasında Yeniden boyutlandır (http://userbase.kde.org/Kubuntu/Installation/tr#Yeniden_Boyutland.C4.B1r) seçeneği mevcutsa, belirleyeceğiniz kadar miktarı otomatik olarak ayıracak ve ikili kurulumu yapacaktır (ayrılan alanı değiştirmek için Sonra kısmındaki kaydırıcıyı sürükleyebilirsiniz). Bunun için Disk Yapılandırma sayfasında, önceki ve sonraki disk yerleşimine dikkatle bakın.

      Sil

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: