16 Nisan 2014

M: Kurulumdan Sonra Ne Yapmalı?

14.04 LTS sürümünün çıkmasına 1 gün kala yeni kurulum yapacaklara yardımcı olması amacıyla yazılmıştır.

Bilgisayar ve donanım üreticilerinin çoğu Linux dünyasına büyük ölçüde destek vermediği için, kurulum sonrası bilgisayarınızda istemediğiniz şeyler olabilir. Bunlar genellikle dizüstü bilgisayarlarda oluşur ve bunlardan bazıları şunlardır.
  • Ekran parlaklığının değiştirilememesi
  • Kablosuz bağlantı veya Bluetooth adaptörünün çalışmaması
  • Fn+İşlev tuşlarının (F1-F12) çalışmaması
  • Dokunmatik pad'in (İmleçsürer) çoklu dokunma özelliklerinin çalışmaması
  • MP3, DVD vb. oynatamama
  • Tarayıcı içerisinde PDF, vb. dosyaları açamamak
  • Yazarken imleçsürerin (touchpad) farklı yerlere tıklaması
  • Çift grafik kartlı bilgisayarlarda bazı uygulamalar için ikinci grafik kartının kullanılamaması
  • Karanlık web kamerası


Bu problemler bilgisayarınızın marka ve modeline bağlı olarak değişmektedir ancak tamamı yüksek oranla çözülebilmektedir. Problemleri çözmeden önce, hangi problemleri yaşadığınızı test edin ve ilgili çözüm ipuçlarına bakın. Her şeyden önemlisi, telaşlanmayın :-).

Ekran Parlaklığı Problemi ve Çözümü

En sık yaşanan problemlerden biri ekran parlaklığı problemidir. Bazı bilgisayarlarda her zaman en yüksek seviyede kalmakta; bazılarında da en düşükte kalmaktadır. Bu problemi çözmenin bir yolu şudur:

  1. Konsole'u açın.
  2. kdesudo kate /etc/default/grub yazın.
  3. Parolanızı girin ve Kate'in açılmasını bekleyin.
  4. GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" satırını bulun ve
  5. GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT = "quiet splash acpi_osi = Linux" olarak değiştirin, dosyayı kaydedin ve kapatın.
  6. sudo update-grub2 yazın ve bekleyin.
  7. sudo reboot yazıp bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  8. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, 5 numaralı adımda şu satırı yazın: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"

Kablosuz Bağlantı ve Bluetooth Adaptörünün Çalışmaması

Donanım sağlayıcıların neredeyse tümü kapalı kaynaklı yazılım sağlamaktadır. Bu yazılımlara "sahipli yazılım" denir. Kablosuz veya Bluetooth bağdaştırıcınız düzgün veya hiç çalışmıyorsa, kurulum sırasında üçüncü parti yazılım kurulumunu işaretlememiş olabilirsiniz. Kurulumdan sonra bu paketi kurmak için kubuntu-restricted-extras paketini yüklemeniz yeterlidir.

Fn+İşlev (F1..F12) tuşlarının çalışmaması

Çoğu dizüstü bilgisayar için standart olan işlev tuşları çalışsa da, özel durumlarda bazı tuşlar çalışmayabilmektedir. Aşağıda, çeşitli bilgisayar üreticileri için yapılmış özel yazılımlar listelenmiştir ve liste sürekli güncellenecektir:

Samsung - Linux On Samsung - Kurulum adımları için: Buraya bakın.

MP3, DVD vb. Oynatamama

Lisans sorunları nedeniyle, Ubuntu, Kubuntu ve diğer dağıtımlar ile birlikte MP3 ve DVD çözücüleri öntanımlı olarak kurulamamaktadır. Kurulum sırasında üçüncü parti yazılım kurulumunu işaretlememişseniz bu sorunu yaşayabilirsiniz. Kurulumdan sonra bu paketi kurmak için kubuntu-restricted-extras paketini yüklemeniz yeterlidir.

Not: Bu paket libdvdcss2 paketini kurmayacak ve şifrelenmiş DVD'lerde de oynatılma yapılamayacaktır. Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz: https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/PlayingDVDs

Yazarken İmleçsürerin (Touchpad) Farklı Yerlere Tıklaması

Bazı dokunmatik pad'ler kurulumdan sonra yazı yazarken geçici olarak devre dışı bırakılmamaktadır. Bu da yazı yazarken imlecin farklı konumlara gidip tıklamasına sebep olur. Bunun için de aşağıdaki çözümü uygulayabilirsiniz. Ev Dizininizde boş bir dosya oluşturun ve aşağıdaki kodu yazıp kaydedin:

syndaemon -i 4 -d -t -K

Bu kod klavyede bir tuşa basıldığında (Shift veya Alt tuşlarına basılmadan basılmış tuşlar (-K)) 4 saniyeliğine (-i 4) dokunma ve kaydırmayı (-t) geçici olarak devre dışı bırakır.

Eğer her açılışta bu işlemin otomatik yapılmasını isterseniz, KRunner'a (Alt+F2) "otomatik" yazın ve Otomatik Başlat'ı seçin. Betik Ekle düğmesi ile kaydettiğiniz dosyayı seçin ve Tamam ile pencereyi kapatın.

Tarayıcı İçerisinde PDF, vb. Dosyaları ve Java Uygulamalarını Açamamak

Bununla ilgili bilgi için aşağıdaki makaleyi okuyabilirsiniz:

http://kubunturkiye.blogspot.com/2013/03/n-tarayc-icerisinde-java-ve-gomulu-pdf.html

Çift Grafik Kartlı Bilgisayarlarda Bazı Uygulamalar İçin İkinci Grafik Kartının Kullanılamaması

Eğer ikinci kartınız Nvidia ise, şirket resmi bir destek sağlayıncaya kadar kullanabileceğiniz bir çözüm mevcut ve oldukça başarılı: http://kubunturkiye.blogspot.com/2013/05/u-dizustu-bilgisayarlarda-nvidia.html

Karanlık Web Kamerası

İşletim sistemine bakılmaksızın, bazı Samsung dizüstü bilgisayar modellerinde yeterli ışık alınmadığında otomatik ışık düzeltmesi etkin olmamaktadır. Linux için bir sürücüsü bulunmadığından, kendi aracı ile çözülemeyen bu sorunu v4l-utils paketini kurduktan sonra:

v4l2-ctl --set-ctrl=exposure_auto_priority=1 

komutu ile çözebilirsiniz. Bu kodu her defasında yazmak istemiyorsanız, Ev Dizininizde boş bir dosya oluşturun ve yukarıdaki kodu yazıp kaydedin. Ardından her açılışta bu işlemin otomatik yapılmasını isterseniz, KRunner'a (Alt+F2) "otomatik" yazın ve Otomatik Başlat'ı seçin. Betik Ekle düğmesi ile kaydettiğiniz dosyayı seçin ve Tamam ile pencereyi kapatın.

2 yorum:

  1. kunuyu nereye açacağımı bilemedim kubuntu 13.10 ve ubuntu 13.10 da sorunsuz çalışan sknner tarama programı kubuntu 14.04 ve ubuntu 14.04 bir türlü çalıştıramadım aygıt bulunamadı diyor skanner olmadan kubuntu ku-llanamıyorum işimle alakalı tarayıcı sürekli lazım bir kaç yere e mail gönderdim ama dönüş olmadı yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarayıcının modeli nedir acaba?

      Yine aynı soruyu tarayıcı modeli ile birlikte kubuntu kullanıcı posta listesine (https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users) (İngilizce) e-posta ile gönderebilirseniz daha hızlı yanıt alabilirsiniz.

      Sil

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: