22 Ocak 2013

1. Kubuntu Türkiye İlk Yazı

Bu blog, Ubuntu'nun KDE masaüstü ortamını kullanan Kubuntu dağıtımı, özellikleri ve daha fazlasını içerecek resmi bir blogtur.

Konu başlığındaki sayılar adım adım Kubuntu'yu öğrenmek isteyenler için hazırlanacak makale dizisi numarasını belirtmektedir. Bazı makalelerde göreceğiniz U, uygulama makaleleridir ve ilgili işlemlerin nasıl yapılacağını anlatır. M ise yazı dizisinden ayrı olan makalelerin ön eki iken T, Türkçeleştirme makalelerini içerir.

İlk yazımda, mümkün olduğunca az teknik ayrıntılara girerek, Linux, Debian, Ubuntu, Kubuntu ve KDE tanımlarını açıklamaya çalışacağım:

Linux


Linux (linuks), bir işletim sistemi çekirdeğidir (kernel). Çekirdek, yazılımlar ile donanımlar arasındaki köprüdür. Linux tamamıyla ücretsiz, özgür açık kaynaklı bir çekirdektir.

Debian


Linux çekirdeği kullanılarak çeşitli Linux dağıtımları oluşturulmuştur. Bu dağıtımlar İşletim Sistemleri'dir. Bu işletim sistemleri, Linux çekirdeği gibi birçok ücretsiz ve özgür yazılımı bir araya getirerek, kolay kullanıma sunulmuştur. İşletim sistemleri arasında bilgisayarlar arasında yaygın olan Windows ve cep telefonlar arasında en yaygın olup, yine Linux çekirdeği kullanılarak yazılmış Android işletim sistemini söyleyebiliriz.

Debian masaüstü

Debian gibi Slackware, Redhat, Fedora, OpenSuse işletim sistemleri de çok kullanılan Linux çekirdeği dağıtımları arasındadır.

Ubuntu


Bir Debian dağıtımıdır. GNOME tabanlı Unity arayüzünü kullanır (Arayüz hakkında bilgi için aşağıdaki KDE bölümünü okuyun). Debian için oluşturulmuş paketler kurulabilir, uygulamalar çalıştırılabilir. Ancak paketlerin %100'ü uyumlu değildir. Buna rağmen kurulabilecek 60.000'in üzerinde yazılım mevcuttur. Ubuntu, 20 milyonu aşkın kullanıcı tarafından kullanılan bir işletim sistemidir.

Ubuntu, kullanıcılar tarafından geliştirilmekte, sorularınız yanıtlanmakta ve dilinize çevrilmektedir. Aşağıda Ubuntu'nun 12.04 sürümünün ekran görüntüsünü görebilirsiniz:

GNOME arayüzlü Ubuntu



Ubuntu'yu indirme işlemi yapmadan tarayıcınızda denemek için tıklayın: http://www.ubuntu.com/tour/en/

Kubuntu


Ubuntu'nun resmi olarak desteklediği projelerden biri olan Kubuntu, KDE Plasma Masaüstü ortamını kullanır. Bu nedenle K harfini KDE'den almıştır. Bemba dilinde "insanlığa doğru" demektir. Kubuntu ilk yüklemede 1.000'in üzerinde dahili uygulama ile gelir ve 40.000'in üzerinde yazılım mevcuttur. Ubuntu ile bir diğer farkı dosya yöneticisidir. En son sürümü 13.04 (Nisan 2013 ayında çıkartıldığı için 13.04 sayısını almıştır) sürümüdür. Kubuntu, Ubuntu ile aynı yayın takvimine sahiptir ve 6 aylık güncellemelerle yayınlanır. Bir sonraki çıkacak sürümü 13.10 (Ekim 2013)'tür.

KDE Plasma Masaüstü kullanan Kubuntu 12.04 Sürümü

Kubuntu özelliklerini görmek için tıklayın: http://tr.kubuntu.org/?q=ozellik-turu

Ubuntu ve Kubuntu arasında seçim yapmak sadece göz zevki meselesidir...

KDE

Linux tabanlı işletim sistemleri, çoğu kişi tarafından yanlış bilinen sadece siyah komut penceresinden oluşan sistemler değildir. Linux dağıtımlarının çoğu, kolay kullanıcı etkileşimi için arayüzler kullanır. Bu da, eğer Windows'tan geçiş yapmayı düşünüyorsanız zorlanmanızı en aza indirir.

KDE, Matthias Ettrich tarafından, Linux'ta uygulamaları kullanırken zorlanan kız arkadaşı için yapılan bu arayüzlerden biridir. Ubuntu, GNOME kullanırken, Kubuntu KDE kullanır. KDE (K Desktop Environment - K Masaüstü Ortamı (K, Kool'dan gelmektedir)) de Linux ve Ubuntu gibi tamamen açık kaynaklı ve özgür yazılımdır. Kullanıcılar tarafından geliştirilir, hataları giderilir ve çevirileri yapılır. Ubuntu ve Kubuntu'ya destek verebileceğiniz gibi KDE de sizin desteklerinizi beklemektedir. Varsayılan Kubuntu KDE Plasma Masaüstü için aşağıdaki resmi büyütebilirsiniz:

KDE Plasma Masaüstü


Windows işletim sisteminizde yapabileceğiniz şeylerin tümünü (hatta daha fazlasını) Linux sistemlerinde de yapabilirsiniz. Bu konuda çok başarılı bulduğum Linux Neden Daha İyidir? sitesine bakmanızı öneririm. Sitede önemli bulduğum birkaç sayfanın içeriklerine kendi düşüncelerimi de ekleyerek şöyle özetleyebilirim:

  • Virusleri unutun
  • İşletim sistemine para vermeyin
  • Aygıt sürücülerini unutun
  • Yazılımları siz aramayın, onlar size gelsin
  • Güncellemelerden sonra yeniden başlatmayın
  • Bilgisayarınız gün geçtikçe yavaşlamasın
  • Disk birleştirmeye elveda deyin
  • Hata bulduğunuzda yıllarca beklemeyin, bildirin düzeltilsin
  • Paylaşmak güzeldir... Bilginizi paylaşın, siz de dağıtımlara katkıda bulunun (Nasıl yapılır belgeleri yazın, yazım hatalarını düzeltin, çeviri yapın, Linux'tan bahsedin, yazılım geliştirin, hata bildirin, bulunmayan özellik isteklerinizi yazın).
Yine aynı sitede neden Linux'a geçmemelisiniz adındaki başlıkları da okumanızda fayda var.

Peki Windows Uygulamaları Linux'da Çalışır mı?


Derleme yöntemleri yüzünden, varsayılan olarak Windows uygulamaları Linux altında çalışmaz. Ancak özgür yazılımcılar, WINE ve benzeri birkaç uygulama ile bunu mümkün kılmaktadırlar.

Wine, İngilizce'de Şarap demek iken aslında uygulamadaki bu terim "Wine Is Not an Emulator (Wine Bir Öykünücü Değildir)" cümlesinin kısaltılmışıdır.


WINE uygulamasını nasıl yükleyeceğiniz ve kullanacağınız burada anlatılmaktadır.

İhtiyacınız Olabilecek ve İlginizi Çekebilecek Kaynaklar



Bazı Kubuntu kaynakları:

Kubuntu Türkiye Resmi Web Sitesi

Kubuntu Türkiye Google+ Sayfası - Google+ Topluluğu

Kubuntu Türkiye Twitter - Kubuntu Türkiye Facebook Sayfası

Kubuntu Proje Sayfası (İngilizce)

Resmi Olmayan Kubuntu Kılavuzu (İngilizce)

Resmi Kubuntu Forumu (İngilizce)


Kubuntu bağlı kaynaklar:



Ubuntu Projesi Sayfası (İngilizce)

Ubuntu Rehberi (İngilizce)


KDE.org (İngilizce)

Debian Sayfası (İngilizce)

Ubuntu Türkçe Rehber

Ubuntu Türkiye

Ubuntu Türkiye E-dergisi

Linux ile ilgili kaynaklar:

Linux Neden Daha İyidir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: