27 Ocak 2013

6. Plasma'yı Tanıyalım

Kubuntu'nuzun kurulumunu henüz yaptınız ya da Linux'a veya KDE masaüstü ortamına yeni geçiş yaptınız... Eski alışkanlıklardan kurtulmak sandığı kadar kolay olmayabilir ancak KDE, eski alışkanlıklarınızı kullanabilmeniz ve yeni özellikleri de alışkanlık yapmanız için size sayısız imkan sunuyor.

İlk yazıda KDE'nin Kubuntu'nun kullandığı bir masaüstü ortamı olduğunu söylemiştik. Eğer henüz KDE hakkında bir bilginiz yoksa resimlerle anlatılan bu makaleyi okumanız faydalı olabilir.

Normal Bir KDE Masaüstü


Kubuntu kurulumunun sürümüne bağlı olarak masaüstü görünümünüz değişebilir. Ancak eğer 12.10 sürümünü yüklediyseniz, ilk olarak aşağıdaki masaüstü ile karşılaşacaksınız:

Tamamen özgür bir şekilde özelleştirebilmeniz için tasarlandı.

Böyle bir masaüstünüzün olmasını isteyebilirsiniz :)

Kubuntu ile herşeyi yapmanız mümkün...


Masaüstü karşınıza geldiğinizde, ekranınızda çok az öntanımlı simge gördüğünüz için ilk baktığınızda tuhaf gelebilir. Ancak yukarıda gördüğünüz masaüstünü özelleştirmek sizin hayal gücünüzle sınırlıdır. İstediğiniz kadar gereç ekleyip döndürebilir, kısayollarınızı ekleyebilir ve işte iş bilgisayarı, evde günlük yaşam bilgisayarı olarak yapılandırabilirsiniz.

Ekranın altında görülen yatay çubuk Panel adını alır. Panel varsayılan olarak çalıştırma menüsü, etkinlik seçici, masaüstü sayfalayıcı, görev yöneticisi (çalışan uygulamalar), sistem çekmecesi ve saatten oluşur. Varsayılan olarak diyoruz çünkü daha önceden tüm özelliklerin tamamen özelleştirilebileceğinden bahsetmiştik.

Soldan sağa bu varsayılan paneli incelemeye başlayalım:

Masaüstünüzün sol altında bulunan K logolu düğme, başlat düğmesidir. KDE'deki adı "KickOff Uygulama Çalıştırıcı (K Menü olarak da bilinir)"dır:


Tıkladığınızda bilgisayarınıza tüm programlara kategoriler halinde ulaşabilirsiniz. Ayrıca hızlı arama ile aradığınız programı kolaylıkla bulabilirsiniz. Yine, yeni bir uygulama kurduğunuzda 3 gün boyunca "Yakın Zamanda Kurulanlar" adında bir kategori daha görüntülenecektir (Bunu menüye sağ tıklayıp ayarlardan devre dışı bırakabilirsiniz). Aradığınız programları bulmak için tek yer bu değil tabii ki... Daha birçok alternatifiniz var.

Yanında kırmızı, mavi ve yeşil renklerden oluşan düğme etkinlik seçicidir. Etkinlikler ile ilgili ayrıntılı bilgi sonraki makalelerde verilecektir. Özet olarak etkinliklerin, farklı amaçlarla kullanılan yerleşimler olduklarını söyleyebiliriz. Sınırsız sayıda etkinlik oluşturabilirsiniz.

Üst üste duran iki dikdörtgen (varsayılan olarak iki), masaüstü sayfalayıcısıdır. Varsayılan olarak 2 masaüstünüz bulunmaktadır ve bu sayı arttırılabilir. Üstteki masaüstü 1, alttaki masaüstü 2'dir. Herhangi bir uygulama veya uygulamaları istediğiniz masaüstüne taşıyıp buradaki düğmeler ile farklı masaüstlerine geçiş yapabilirsiniz. Dikkat ederseniz masaüstlerini değiştirdiğinizde gereçler tüm masaüstlerinde görüleceklerdir. Masaüstleri arasında geçiş için masaüstünde boş bir alanda iken farenizin topunu da çevirebilirsiniz.

Yine açık pencerelerin yanındaki yuvarlak disk şeklindeki simge, program penceresini tüm masaüstlerine iğneler ve masaüstünü değiştirseniz de ekranda kalırlar (gereçler gibi).

Görev yöneticisi, aktif masaüstü veya diğer masaüstlerinde çalışan uygulamaları listeler. Tıklanılan pencere açıksa ve en önde ise küçültülür; arkada ise ve küçültülmemişse öne getirilir. Küçültülmüş bir pencere de görünür hale getirilir.

Sistem çekmecesi, varsayılan panelin sağ tarafında görünen simgelerin bulunduğu toplayıcıdır. Hizmet olarak çalışan uygulamalar görev yöneticisinde görülmezse burada olma ihtimalleri yüksektir. Yukarı doğru bakan oka tıkladığınızda diğer gizli uygulamaları da görebilirsiniz. Burada örnek olarak (dizüstü bilgisayarlar için) pil seviyesi, pano aracı, masaüstü dizinleyici, ağ bilgisi, bildirimler ve ses aracı gibi temel uygulamacıklar bulunmaktadır.

Saat, bölgesel ayarlara göre yapılandırılabilen, takvimli bir dijital saattir.

Burada yazılanlara hızlı bir bakış için aşağıdaki videoyu izleyin. Yapabileceklerinize hayran kalacağınıza eminiz (HD izleyebilirsiniz): 





Bu videonun da Kazam ile kaydedildiğini ve Kdenlive ile düzenlendiğini söylemeden geçmeyelim. Muon Yazılım Merkezi'nden kolaylıkla indirebilirsiniz. Eğer indiremediyseniz üzülmeyin, program kurulumu ile ilgili makale için burayı tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: