14 Temmuz 2013

U: KDE Disk Bölümü Yöneticisi

Bu yazıda Kubuntu'nun da içerisinde öntanımlı olarak gelen KDE Disk Bölümü Yöneticisi'nin temel kullanımı anlatılacaktır. Daha detaylı bilgi için KDE Sayfasını okuyabilirsiniz.


Giriş


KDE Disk Bölümü Yöneticisi (KDE DBY), kolaylıkla bilgisayarınızdaki diskleri bölüp yeni birimler açmanızı, boyutlarını değiştirmenizi ve biçimlendirmenizi sağlayan bir uygulamadır. KDE DBY ile yaptığınız işlemler doğrudan çalıştırılmaz; ana pencerenin sol üst kısmındaki Uygula düğmesine basıldıktan sonra başlatılır.


KDE DBY Kullanarak Mevcut Bir Bölümden Farklı Bir Bölüm Oluşturma


Eğer diskinizin tamamı belirli bir disk türünde biçimlendirilmişse, yeni bir bölüm oluşturabilmeniz için ilk olarak mevcut bölümü daraltmanız gereklidir. Bunun için ana ekranda yeniden boyutlandırmak istediğiniz disk bölümünü seçin. Eğer seçtiğiniz birimde kilit simgesi bulunuyorsa, sağ tıklayın ve Ayır seçin. Eğer ayır seçeneği etkin değilse, şu an çalıştığınız diskte işlem yapıyorsunuz demektir ve disk işlemlerini sadece USB Bellek ile "Kubuntu'yu Dene" seçeneğiyle yapabilirsiniz (Alternatif olarak sadece disk işlemleri gerçekleştirmek için yazılmış, USB ile önyükleme zamanında çalışan, sadece birkaç MB boyutundaki yazılımlar da kullanılabilir (Yine KDBY Çalışan CD veya GParted).

Seçilen farklı bir birimi ayırma işlemi

Ayırma işleminden sonra tekrar aynı birime sağ tıklayın ve Yeniden Boyutlandır/Taşı seçin.

Bölüm boyutlandırma iletişim penceresi

Bu pencerede boyutlandırma işlemi için grafiğin kenarlarına gelip tutamacı sürükleyebilir veya altta bulunan parametreleri elle değiştirebilirsiniz.

Yeni birim için istediğiniz boyutu belirledikten sonra Tamam düğmesi ile pencereyi kapatın. Ardından, "ayrılmamış" yeni bir biri ortaya çıkacaktır. Bu birime sağ tıklayın ve Yeni seçin.

Ayrılmamış disk birimine sağ tıklayıp, Yeni seçin.

Açılacak pencereden, Disk türünü ve dosya sistemini seçin (Eğer Linux için bir bölüm oluşturuyorsanız ext4, Linux için bir Takas (Swap) alanı oluşturmak istiyorsanız linuxswap seçin), isterseniz bir etiket yazın ve istediğiniz boyutu da belirledikten sonra Tamam'a basın.

Yeni birim oluşturma ekranı

Bu işlemden sonra, ana pencerenin sol alt kısmında, bekleyen işlemler güncellenecektir.

Bekleyen işlemler alanı

Bekleyen işlemler alanı, kuyrukta uygulanmayı bekleyen işlemleri sırasıyla listeler. Bu işlemler siz uygulayana kadar başlatılmaz. Bu işlemleri gerçekleştirmek için ana ekranın sol üst kısmındaki "Uygula" düğmesine basmanız yeterlidir.

Yaptığınız değişikliklere ve disk boyutuna bağlı olarak bu işlem uzun sürebilir.

KDE DBY ile ilgili soru ve sorunlarınızı buraya veya Google+ sayfamıza yazabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: