16 Temmuz 2013

U: WUBI Kurulumundan Gerçek Sürücüye Göç Etmek

Daha önceki yazılarda da belirtildiği gibi WUBI ile kurulabilecek en son (K)ubuntu sürümü 12.10 idi. UEFI nedeniyle, yeni bilgisayarlarda kurulamıyordu ve Windows 8 ile birlikte kullanıldığında da veri kaybına yol açabileceği tartışılmaktaydı.

Yine önceki makalelerde belirtildiği gibi WUBI, tüm (K)ubuntu sistemini, Windows'un kendi NTFS dosya sistemine tek bir dosya halinde yüklüyordu ve bu da performans düşüklüğüne sebep oluyordu.

13.04 sürümü ile birlikte UEFI desteği geldi ve çok sayıda hata kaydı nedeniyle WUBI'nin geliştirilmesine son verildi [kaynak].

Eğer Kubuntu'nuzu 12.10 sürümünden önce WUBI ile kurduysanız, hala tam performansı almak üzere gerçek disk alanına göç edebilirsiniz.

Bunun için izlemeniz ve dikkat etmeniz gereken adımlar aşağıda yazılmıştır:

  1. Tüm Linux dağıtımlarının ve dolayısıyla Kubuntu'nun en iyi performansı verebilmesi için ext4 ile biçimlendirilmiş bir sabit disk alanına ihtiyacı bulunmaktadır. Yine yüksek bellek gerektiren uygulamalar için gerekli olacak olan Takas (swap) birimi de oluşturmanız önerilir.
Bilgisayarınız Windows ile birlikte geldiyse, muhtemelen tüm birimleri NTFS ile biçimlendirilmiştir. Her ne kadar tüm Linux dağıtımları gibi Kubuntu da NTFS desteği verse de Kubuntu'nun taşınabilmesi ve tam performansında çalışabilmesi için ext4 biçiminde biçimlendirilmiş en az 5 GB alana ihtiyacı olacaktır. Ancak daha fazla alan açmanız, çok sayıda uygulama kurabilmeniz için önerilir. Genellikle önerilen alan 20 GB civarıdır. Yüksek bellek gerektiren uygulamalar için önerilen Takas alanının da en az fiziksel belleğiniz (RAM) kadar olması önerilmektedir.

Diskleriniz tamamen NTFS ile biçimlendirilmişse, bu birimlerden birindeki boş alanı daraltıp yer açmanız gerekir. Eğer Kubuntu kuracağınız birim, daraltacağınız birim değilse (Örneğin Kubuntu'nuzu WUBI ile C: sürücüsüne kurdunuz ve şimdi de D: sürücünüzü daraltacaksınız), KDE Disk Bölüm Yöneticisi ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu işlem bu makalede anlatılmaktadır.

Eğer Kubuntu'nun bulunduğu aynı birime göç işlemi yapacaksanız, Windows Disk Yönetimi ile veya Kubuntu kalıbını bir USB Belleğe kopyaladıktan sonra Kurmadan Deneme (CanlıCD) özelliği ile yapabilirsiniz. Windows içerisindeki işlem adımlarını buradaki açıklayıcı makaleden öğrenebilirsiniz. CanlıCD ile yapacağınız işlemde de KDE Disk Bölüm Yöneticisi kullanılabilir.

   2. Daraltma işlemi bittikten sonra taşımak istediğiniz Kubuntu'nun açık olduğundan emin olun ve wubi-move2.4 betiğini indirin ve herhangi bir klasöre açın (Bu adresten her zaman en son sürümü kontrol edin).


İndirdiğiniz wubi-move-2.4.tar.gz dosyasının bulunduğu dizine gidin ve dosyaya sağ tıklayıp Çıkart -> Arşivi Buraya Çıkart, Alt-Dizinleri Otomatik Belirle seçin. Aynı dizinde wubi-move-2.4 klasörünü oluşturulacaktır. İçerisinde ise aşağıdaki dosyalar bulunmalıdır:

Açılmış arşivdeki dosyalar
 
Şimdi bu dizinde bir uçbirim penceresi (Konsole) açın ve şu komutu girerek betiği doğrulayın:

./verify.sh

Eğer betik doğrulanmamışsa yükleme yapmayın! Tekrar indirip bu doğrulamayı yineleyin.

Betik başarılı bir şekilde doğrulamayı tamamlarsa hızlı kurulum için iki seçeneğiniz var:

Eğer takas alanı oluşturduysanız:

sudo bash wubi-move.sh /dev/yenibirim /dev/yenitakasbirimi

Takas alanı oluşturmadıysanız:

sudo bash wubi-move.sh /dev/yenibirim

komutlarından birini çalıştırın. Yenibirim ve yenitakasbirimi alanlarına yeni oluşturduğunuz birimleri girmeniz gereklidir. Bu birimleri öğrenmek için KDE Disk Bölüm Yöneticisi içerisinde ext4 ve linuxswap türündeki birimlerin Disk Bölümü sütununa bakın (Bu isimler hda hdb olabileceği gibi sda1 sda2 biçiminde de olabilirler. Yeni oluşturulan bölüm genellikle en büyük sayıyı alır).

Betik öncelikle yeterli yer olup olmadığını denetleyecek ve sırasıyla:
  • / (Kök)
  • /usr
  • /boot
  • /home (Ev dizini)
dizinlerini gerçek bölüme kopyalayacaktır. Kopyalama işlemi bittikten sonra da GRUB işletim sistemi seçme ekranını güncelleyecektir. Bu işlem disk kullanımınıza bağlı olarak uzun sürebilir.

BİLGİ: Kurulumun başarıyla tamamlandığından eminseniz, Windows'a geçiş yapıp Programlar ve Özellikler aracılığıyla eski Kubuntu'yu kaldırabilirsiniz.

Not: Eğer kurulumdan sonraki başlatmanızda Windows kurulumunuzu göremiyorsanız aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterlidir:

sudo update-grub2

Soru veya sorunlarınızı aşağıdaki yorum kısmına veya Google+ Topluluk Sayfası'na yazabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: