17 Kasım 2013

20. Görev Yöneticisi (Görev Seçici) ile Neler Yapılabilir?

Kubuntu'nun ilk kurulumundan sonra; Windows'ta görev çubuğu, Kubuntu'da ise Panel olarak adlandırılan ve ekranın altında bulunan yöneticinin üzerinde: bir çalıştırıcı (Başlat menüsü olarak düşünülebilir), yanında hızlı başlatma simgeleri, ortada açık uygulamaların görüldüğü görev yöneticisi ve sağdaki sistem çekmecesinde saat ve solunda birkaç simge (Pano aracı Klipper, Ses yapılandırıcı, ağ bağlantı durumu ve bir dizüstü bilgisayarda pil durumu simgesi vb.) görülür.

Windows'un aksine bu paneli tamamen özelleştirmeniz ve dilerseniz birden fazla panel oluşturmanız mümkün. Bunlar ile ilgili temel bilgi şu makalede verilmişti. Eğer zamanınız varsa makalenin sonundaki videoyu izlemeniz önerilir.

Kubuntu 13.10 kurulumundan sonra, bahsedilen panel şu şekilde görülecektir:

Öntanımlı Kubuntu 13.10 paneli. Resim tıklanılarak büyütülebilir.

Kullanmak isteyip istemediğiniz ögeleri ekleme/kaldırma ile panel aşağıdaki gibi ayarlanabilir:

Ufak düzenlemelerden sonra öntanımlı panel.
Bu panel üzerindeki her öge "Gereç" olarak adlandırılır. Neredeyse tüm gereçlerin bir ayar penceresi bulunmaktadır ve bu pencereye ilgili gerece sağ tıklayarak ulaşılabilir. Örneğin: uygulama çalıştırıcıya sağ tıklayıp, "Uygulama Başlatıcı Ayarları" seçin. Genel sekmesindeki Simge'ye tıklayın ve Diğer simgeler seçip, kubuntu aramasını yapın. Gelen sonuçtaki kubuntu logosunu seçip ayarları uygulayın. Artık Kubuntu logosuna sahip bir uygulama başlatıcınız olacaktır.

Hızlı başlat ögesi ekleme:

Çalıştırıcının yanındaki bölgeye hızlı başlat ögesi eklemek için bir uygulama çalıştırdıktan sonra görev yöneticisindeki başlığına sağ tıklayın ve "Çalışmıyorken Bir Başlatıcı Göster" seçeneğini işaretleyin.

Uygulamayı kapattıktan sonra küçük simgesini göreceksiniz.

Görev yöneticisinde, açık pencereleri isteğe göre sıralama:

Öntanımlı olarak görev yöneticisi, uygulamalarda açılma sırasına göre akıllı bir sıralama yapar. Bu sıralamayı el ile değiştirip uygulama başlıklarını sürükleyebilmek için görev çubuğu üzerinde herhangi bir yere sağ tıklayın ve "Görev Yöneticisi Ayarları" seçin. Genel sekmesinde Gruplandırma ve Sıralama bölümünden Sıralama seçeneğini Elle olarak değiştirin. Ardından bir pencerenin görev yöneticisindeki başlığını tutup, uygulamaları istediğiniz gibi sıralayabilirsiniz.

Görev yöneticisinde, pencerelerin gruplandırılmasını engelleme:

Görev yöneticisinde yeterince yer kalmadığında, aynı uygulamanın pencereleri otomatik olarak gruplandırılır. Bunu devre dışı bırakmak için iki yöntem bulunmaktadır:

1. Belirli bir uygulama için gruplandırmayı kapatma:

Gruplandırmayı kapatmak istediğiniz uygulama grubunun başlığına sağ tıklayın ve "Daha Fazla Eylem" menüsüne gelip Bu uygulamanın gruplandırılmasına izin verme seçin. Eğer uygulamanın sadece bir örneği açıksa, bu menü ögesi görülemeyecektir.

2. Gruplandırmayı tamamen kapatma:

Görev çubuğu üzerinde herhangi bir yere sağ tıklayın ve "Görev Yöneticisi Ayarları" seçin. Genel sekmesinde Gruplandırma ve Sıralama bölümünden Gruplandırma seçeneğini Gruplandırma Yok olarak değiştirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: