17 Kasım 2013

U: Tüm Kısayol Tuşlarını Görmek/Değiştirmek ve Bazı Kısayollar

Eğer bilgisayarla çok sık uğraşıyorsanız, kısayolların size ne kadar zaman kazandırdığını biliyorsunuzdur. En sık kullandığımız kısayollardan bazıları muhtemelen Ctrl+C (Kopyala) ve Ctrl+V (Yapıştır) kısayollarıdır.

Peki Kubuntu içerisinde bilmediğimiz hangi kısayollar var? Bunlara nasıl ulaşabiliriz ve nasıl değiştirebiliriz? Yeni kısayollar eklemek mümkün mü? Yoksa fare hareketi eklemek de mi mümkün?

Örneğin sayfalayıcı gerecini kullanıyorsanız, masaüstleri arasında Ctrl+F1, Ctrl+F2, ... F4 ile geçiş yapabilirsiniz. Eğer bir efekt seçmişseniz, geçiş efekt kullanılarak yapılacaktır.

Gereçlerinizin pencerelerin üzerine gelmesi için Ctrl+F12 tuşuna basın.

Tüm masaüstlerinizi görüntülemek için Ctrl+F8 tuş bileşenine basın.

Geçerli masaüstündeki tüm açık pencereleri döşemek ve istediğinizi seçmek üzere tüm uygulamaların listesi için CTRL+F9 tuşlarını kullanın. Aşağıdakine benzer bir görüntü ile karşılaşacaksınız:

Tüm görevlerin bir listesi
Peki bu kısayollar nasıl değiştirilebilir?

Kubuntu'da kısayollar üç farklı grup içerisinde toplanmıştır:

  • Standart Klavye Kısayolları
  • Genel Klavye Kısayolları
  • Özel Kısayollar (Girdi Eylem Kısayolları)
Standart Klavye Kısayolları; kopyalama, yapıştırma dahil evrensel standart uygulama kısayollarını değiştirmenizi sağlar. Örneğin, bir pencere içerisinde geri/ileti girmek veya hakkında penceresini görüntülemek için kullanmak istediğiniz kısayolları buradan değiştirebilirsiniz.

Standart Kısayol Değiştirme ve Görüntüleme Ekranı

Genel Klavye Kısayolları ise, uygulamaların kendi içerisinden de yapılabilen kısayol atamalarının toplu bir arayüzden yapılabilmesini sağlar. Herhangi bir bileşen seçin ve arama kutusunu kullanarak değiştirmek istediğiniz kısayolu bulun. Ardından kolayca bir atama yapın. 

Genel Kısayol Görüntüleme ve Değiştirme Ekranı

Özel Kısayollar, sistem çapında uygulamadan bağımsız olarak çalıştırmak istediğiniz komutlar için kullanılır. Örneğin bir tuş bileşenine bastığınızda bir websitesine gitmek veya bir uygulamayı başlatmak için kullanabileceğiniz tuşları bu arayüzden belirleyebilirsiniz. Aşağıda Ctrl+T tuş bileşenine basıldığında tr.kubuntu.org adresine giden bir eylem oluşturulmuş:

Özel Girdi Eylem Görüntüleme ve Ekleme/Değiştirme Ekranı
Bunun için bir tetikleyici tuş belirledikten sonra, Eylem kısmına aşağıdaki metni yazıp uygulamanız yeterli:

Basitçe bir adres yazımı, otomatik olarak web tarayıcısını açacaktır.
Bu kısımda yine sadece tuş bileşeni değil, bir fare hareketi (mouse gesture) de belirlemeniz mümkün. Bu şekilde örneğin fareyi tıklayarak soldan sağa götürdüğünüzde İnternet Tarayıcınızı başlatabilirsiniz. Örnek kullanımlar için Örnekler (Examples) grubunu inceleyin. Yeni ekleme yapmak için de Düzenle menüsünü kullanın.

2 yorum:

  1. Standart Kısayol Değiştirme ve Görüntüleme Ekranı
    Win10 da nerede yer alıyor?

    Bulamadım delireceğim.
    Win+PrintScreen tuşuyla ekran yakalayıp resimlerim kalsörünün içine atıyor. Ben direkt olarak printscree'e basınca resimlerim kasörüne atmasını istiyorum. Nasıl çözerim. Lütfen yardım edin.
    cengznucel@gmail.com
    Hocam buraya da bi mail çakarsan sevinirim. bloğunu raskele gezerken buldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada sadece Kubuntu ile ilgili konularda yardimci oluyoruz.

      Sil

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: