27 Nisan 2013

15: Pencere Davranışı

İlk yazıdan itibaren, Kubuntu ile aklınıza gelen çoğu şeyi özelleştirebileceğinizden bahsedilmişti. Bunlardan biri de Pencere Davranışları.
K Menü -> Sistem Ayarları -> Pencere Davranışı -> Pencere Davranışı sekmesi veya doğrudan K Menü'ye davranış yazdığınızda açılabilen pencerede, tüm uygulamalar için ortak davranışları değiştirebilirsiniz.

Bu yazıda bu ayarın, Başlık Çubuğu Eylemleri ve Pencere Eylemleri sekmesinden bahsedilecektir.

Başlık Çubuğu Eylemleri

Bu sekme, bir uygulamanın başlık çubuğundaki davranışı özelleştirmenizi sağlayan seçenekleri içerir ve üç gruptan oluşur:

Başlık Çubuğu

Fare işaretçisi başlık çubuğundayken izlenecek davranışlardır. Çift tıkladığınızda ve fare tekerleğini çevirdiğinizde ne yapılması gerektiğini belirlemenizi sağlar.

Başlık Çubuğu & Çerçeve

Buradaki seçenekler hem başlık çubuğunda, hem de pencerenin kenarlıklarında geçerlidir. Bu iki alana sol, orta ve sağ tıkladığınızda yapılmasını istediklerinizi seçebilirsiniz. Burada yer alan "Pencere Sekmesi Kaydırmasına Başla" seçeneği, KDE'nin sunduğu ve birbirinden bağımsız tüm uygulamaları sekmeler ile birleştirebilmenizi sağlar. Bununla ilgili bir yazı, ileride yayınlanacaktır.

Büyütme Düğmesi

Kapatma düğmesinin solunda bulunan ekranı büyütme düğmesine sol, orta ve sağ fare tuşları ile basıldığında yapılacak davranışı belirlemenizi sağlar.

Öntanımlı olarak sol düğme tüm yönlerde büyütme yapar, orta düğme yukarı ve aşağı büyütme yapar, sağ düğme ise sağa ve sola büyütme yapar.

Pencere Eylemleri

KDE'nin sunduğu yine çok kullanışlı bir özelliktir. Buradaki değişiklikler bir pencerenin içerisinde, başlık çubuğunda ve çerçevede iken ilgili tuş bileşenleri kullanılarak çalıştırılır.

Etkin Olmayan Pencerenin İçi

Görünen ancak etkin olmayan bir pencerede farenin sol, orta, sağ tuşlarına bastığınızda veya tekerleğini çevirdiğinizde uygulanacak ayarlardır.

Pencere İçi, Başlık Çubuğu & Çerçeve

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, tüm uygulamada çalıştırılabilecek davranışları belirtir.

Öntanımlı olarak fare tekerleği hariç aşağıdaki şekilde atamalar yapılmıştır ve kolaylıkla değiştirilebilir. Buradaki işlemler sadece bir değiştirici tuş (öntanımlı Alt tuşu ancak değiştirilebilir) kullanılarak çalışır.

Alt+Sol düğme: Pencereyi taşı
Alt+Orta düğme: Pencereyi öne getir ve arkaya getir (yükselt ve alçalt)
Alt+Sağ düğme: Pencere boyutunu değiştir

Yine pencereyi büyütme ve geri alma gibi değişik ayarlar da seçilebilir.

Bu kısayollar, bilgisayarda daha hızlı işlem yapmanızı sağlar ve alıştıktan sonra kullanıcılarının ayrılmaz bir parçası olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: