10 Haziran 2013

U: VirtualBox içinde ana bilgisayar ile klasör paylaşımı (Guest Additions)

VirtualBox ile kurulum yaptıysanız kurulum sonrasında aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

Bilgisayarınız ile dosya paylaşımı yapabilmek, monitörünüzün desteklediği tüm çözünürlüklerin desteğini almak, sürükle bırak ile dosya paylaşımı ve iki yönlü pano paylaşımı yapabilmek için VirtualBox Guest Additions kurmanız gerekir. Bu işlem için öncelikle bir Konsole (uçbirim) penceresi açıp aşağıdaki komutları çalıştırın:

  • sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`
  • sudo apt-get install build-essential


Ardından Sağ Ctrl+D tuşlarına (Windows) basarak veya ekranın orta-alt kısmına gelindiğinde çıkacak VirtualBox menüsünden Devices (Aygıtlar) -> Install Guest Additions (Misafir Eklentilerini Yükle) seçin. Ekranın sağ alt kısmında, yeni disk takıldığı görüntülenecektir.

Ekranın orta alt kısmına gelindiğinde çıkan Aygıtlar menüsüne tıklanıldığında görülen seçenek.

Eklentileri Yükle tıklanıldığında Kubuntu içerisinde görülen yeni disk bildirimi

Dosyaları görüntülemek için aç tıkladığınızda karşınıza gelecek dizinde autorun.sh dosyasına tıklayın ve sorulduğunda parolayı girin.

Disk içeriği ve autorun.sh tıklanıldıktan sonra ekrana gelen parola sorgu ekranı

Derleme ve kurulum yaklaşık 3-5 dakika sürecektir. Kurulum bittikten sonra bilgisayarınızı veya X Pencere Sunucusunu yeniden başlatarak tüm kullanılamaz özellikleri etkinleştirebilirsiniz.

Klasör paylaşımını etkinleştirebilmek için Devices menüsünden Shared Folders (Paylaşılan Klasörler) seçin. Insert tuşuna basın ve ilgili seçimleri aşağıdaki resimde görüldüğü gibi yapın:

VirtualBox Paylaşılan Klasör seçim kutusu.


Kubuntu içerisinde bir klasör oluşturun (Uçbirimle örnek: mkdir ~/paylaşım).
Uçbirim içerisinde şunu yazın:

sudo mount -t vboxsf bu_dizin_icin_ad ~/paylaşım

Artık Ev Dizini/paylaşım klasörüne gittiğinizde ortak dosyaları görebilecek ve tüm dosya işlemlerini gerçekleştirebileceksiniz.

En son yapılan mount komutunu her açılışta yazmak istemiyorsanız, Ev Dizininizde bir dosya oluşturun (örneğin mount.sh) ve açıp içine yukarıda yazılı kodu değiştirip kaydettikten sonra çalıştırılabilir yapın (Çalıştırılabilir yapabilmek için dosyaya sağ tıklayıp Özellikler iletişim kutusundan İzinler'i seçin. Ardından Çalıştırılabilir tıklayın ve Tamam ile seçimi onaylayın.)

Artık her açılışta uçbirime ~/mount.sh yazdığınızda parola girilir girilmez otomatik bağlama işlemi yapılacaktır.

2 yorum:

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: