14 Şubat 2015

21. IRC Sunucularına Bağlanma (Quassel)

IRC (Internet Relay Chat - İnternet Aktarımlı Sohbet), sohbet sunucusu ve kanalları aracılığıyla gerçek kişilerle toplu veya ikili sohbet imkanı sağlayan protokoldür. 90'lı yıllarda genellikle sosyal ortam olarak kullanılmakta iken, günümüzde canlı teknik destek almak için açık kaynak yazılımlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Kubuntu'da en hızlı destek almanın yollarından biri de IRC kullanmaktır. IRC yöntemi ile sohbet için bir IRC istemcisine ihtiyaç duyulur. Kubuntu ile birlikte gelen istemci Quassel'dir. Ancak destek kanalları Freenode sunucularında barındırıldığından, Freenode'ın web istemcisi de hiçbir uygulamaya ihtiyaç duyulmadan kullanılabilir. Bu yazıda en iyi deneyim için Quassel istemcisi ile Kubuntu destek kanallarına bağlanma işlemi anlatılacaktır.

Quassel IRC; modern, çapraz platformlu bir IRC istemcisidir. Ayrıca tek çekirdek ile birden fazla kullanıcının bağlanmasını sağladığı için dağıtık bir IRC istemcisidir.

Bu benzersiz özelliklerinin yanı sıra tüm önemli platformlarda (Linux, Windows, MacOS X ve Otopa tabanlı cep telefonları ve PDA'larda) rahat bir sohbet deneyimi sağlar. 

Kubuntu KMenü içerisinde (Kickoff ya da uygulama başlatıcı) İnternet kategorisi altında bulunur. Eğer kurulu değilse quassel paketini kurun. Kurma adımları için daha önceden yazılmış makaleye bakabilirsiniz.

Bu yazı, Kubuntu Vivid (15.04) Geliştirme Sürümü kullanılarak yazılmıştır.

İlk açılışta aşağıdaki sihirbaz ile karşılaşacaksınız. İleri tıklayın:


Gerçek adınızı ve kullanmak istediğiniz takma ad(lar)ı (nick) ekleyin. Eğer atanmış takma adı değiştirmek isterseniz "Yeniden Adlandır..." seçin.

Sonraki adıma geçtiğinizde, Ubuntu'nun Freenode'a yönlendirilmiş sunucusu ve "#kubuntu" kanalı otomatik olarak eklenmiş olacaktır. Her Quassel'i başlattığınızda otomatik bağlanmak istediğiniz kanalları "#" (diyez) işareti ile her satıra bir kanal olmak üzere yazın ve "Kaydet ve Bağlan" seçin.
Quassel artık yazdığınız kanallara otomatik olarak katılacak ve sohbet etmeye hazır olacaksınız. Bir kanal seçin ve yazmaya başlayın. Resmi büyüterek ana pencere hakkında bilgi alabilirsiniz:


IRC kanalları da dahil tüm yardım alabileceğiniz yollar için bu makaleye bakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: