25 Ocak 2013

4. Kubuntu'yu Denemek İstiyorum

"Kubuntu'yu Denemek İstiyorum" diyorsanız iki ana seçeneğiniz var:
  1. Kurmadan deneme
  2. Kurarak deneme
Kubuntu'yu denemek için kullanılabilir her iki seçenek için de:
http://tr.kubuntu.org/?q=kubuntu-indir adresindeki bir sürümü seçerek indirmeniz gerekiyor.

Aynı sayfadan bilgisayar mimarinizi (32 bit veya 64 bit) seçmeniz gerekli. Emin değilseniz 32-bit sürümünü kurabilirsiniz. Öğrenmek için de basit bir arama yapabilirsiniz.

Yine denemeden önce http://tr.kubuntu.org/?q=ozellik-turu adresinden belirli özelliklerini görmeniz mümkün.
Sayfada son sürüm (latest release) ve uzun dönem destekli sürüm (long time support release) adında iki seçenek sunulmaktadır...

Son sürüm önceki en yakın Nisan (xx.04) veya Ekim (xx.10) ayında çıkarılan sürüm olup en son yazılımları sunmakla birlikte, resmi teknik desteği (güvenlik paketleri vb.) 9 ay verilir. Ardından güncellemeleri almak için tek komut ile yükseltme yapmanız gerekir. Uzun dönem destekli sürümler herhangi yazılım güncellemesi almamakla birlikte en kararlı yazılımları ve hata güncellemelerini 5 yıl boyunca sunarlar. Ancak hangi sürüm olursa olsun, kalabalık Kubuntu ve Ubuntu topluluğu, sorunlarınıza her zaman yanıt verecektir.


İndirilen dosya yaklaşık 1 GB boyutunda olacaktır.


1.  Kurmadan deneyin

Kubuntu'yu denemek istiyor ancak bilgisayarınızda bir değişiklik yapılmasını istemiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. DVD veya USB Bellek kullanarak veya DVD kullanmadan Sanal Bilgisayar ile denemek için üç seçeneğiniz var. Bu üç seçenekte de bilgisayarınıza hiçbir yükleme yapmadan Kubuntu'yu deneme şansı yakalayacaksınız. Bilgisayarı tekrar yeniden başlattığınızda eski işletim sisteminize döneceksiniz...

Not: Bu durumda Kubuntu gerçek performansında çalışmayacak ve asıl yükleme sırasında yüklenen bazı uygulamaları yüklemeyecek. Gerçek Kubuntu performansını deneyebilmek için bilgisayarınıza kurulum yapmalısınız.

Not 2: Bilgisayarınızdaki sürücülerin Kubuntu tarafından desteklenip desteklenmediğini denemek için 1. veya 3. seçenek tavsiye edilmektedir. Yine 2. seçenekteki performans gerçek performansın yarısından bile az olabilir...

1. Eğer boş bir DVD'niz varsa, indirdiğiniz ISO dosyasını yazdırmak için bir ISO yazıcı uygulaması indirin. ISO yazmak üzere açık kaynaklı olan InfraRecorder'ı kullanabilirsiniz. İndirmek için buraya tıklayınİndirdikten sonra DVD'ye yazma adımları için InfraRecorder ile DVD Kubuntu DVD'si Yazmak makalesine bakın.

ÖNEMLİ: DVD'ye yazarken mümkün olduğunca yavaş bir kopyalama hızı seçin. Hatalı bir yazım yapıldığında kurulum devam edebilir ancak son noktada sorun çıkarabilir.


Eğer yeniden başlattığınızda otomatik olarak başlamazsa, BIOS ayarlarınızdaki Boot Order (Önyükleme Sırası) seçeneğinde ilk önceliği CD/DVD-ROM'a vermeniz gerekli. Bu işlem için internette çok sayıda makale mevcut. Bunlardan birine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2. Eğer DVD kullanmak istemiyorsanız, VirtualBox kullanarak sanal bir bilgisayar oluşturun (VirtualBox indirmek için buraya tıklayın). Sanal sürücü oluşturma hakkında bilginiz yoksa, VirtualBox kurduktan sonra aşağıdaki adımları izleyin:

VirtualBox ana penceresinde, Yeni (New) tıklayın.

İsim (Name) alanına istediğiniz bir isim girin, Tür (Type) olarak Linux seçin ve Sürüm (Version) alanından Ubuntu seçip, İleri (Next) tıklayın.

Bu alanda varsayılan bellek boyutunu bırakabilirsiniz. Devam etmek için İleri tıklayın.

Sabit disk seçim sayfasında, Sanal bir sabit sürücü ekleme (Do not add a virtual hard drive) seçip, Oluştur (Create) tıklayın.

VirtualBox ana penceresinde, girdiğiniz isimdeki sanal işletim sisteminin oluşturulduğunu göreceksiniz. Seçip, yukarıdaki araç çubuğundan Başlat (Start) seçin.

Sabit disk oluşturmadığımız için aldığımız bu uyarıyı geçmek için Devam et (Continue) tıklayın.

İlk kez açıldığından dolayı, işletim sisteminin başlatılacağı dosyayı veya diski belirlemeniz gerekiyor. Pencerenin yanındaki klasör simgesine tıklayıp, indirdiğiniz kubuntu-xx.xx-xxx.iso dosyasını seçin. Etkin hale getirip Başlat tıklayın.

Seçtiğiniz değerleri varsayılan bıraktıysanız, açılması için biraz beklemeniz gerekebilir.

 Ekranınıza Kubuntu yazısı geldiğinde klavyenizden F2 tuşuna basın ve dil seçeneği olarak Türkçe seçin ve Enter'a basın (Dil seçeneğini sonraki adımda da yapabilirsiniz). Not: Bu ve sonraki ekran 13.04 sürümünden sonra karşınıza doğrudan gelmeyecektir. Açılması için siyah ekranda klavye+erişebilirlik simgesi geldiğinde herhangi bir tuşa basmanız gereklidir.

Kubuntu'yu Başlat seçili iken Enter'a basın. Not: Bu ve önceki ekran 13.04 sürümünden sonra doğrudan gelmeyecektir. Açılması için siyah ekranda klavye+erişebilirlik simgesi geldiğinde herhangi bir tuşa basmanız gereklidir.

Eğer yukarıda dil seçeneğini atladıysanız, burada da dil seçeneğini Türkçe olarak değiştirebilirsiniz. Son adım olarak, Kubuntu'yu Dene tıklayın ve kurulumsuz Kubuntu'yu hemen deneyin.

Kurulumsuz deneme işleminde Kubuntu belleğe yükleneceğinden gerçek performansından daha yavaş çalışacak ve çoğu özelliği kullanılabilir olmayacaktır. Gerçek Kubuntu deneyimi için, bilgisayarınıza yüklemeniz önerilir. Performansın biraz daha arttırılabilmesi için sayfanın sonundaki EK BİLGİ kısmını okuyun.

3. Universal USB Installer (Evrensel USB Yükleyici) kullanarak da Kubuntu'yu deneme şansınız var. Bunun için ISO indirme işlemi bittikten sonra USB'ye önyüklenebilir işletim sistemi kurmanıza izin verecek Universal USB Installer (Evrensel USB Yükleyici) indirin. İndirmek için http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/ adresine gidebilirsiniz. Yaklaşık 1 MB olan bu dosya, kurulum gerektirmemektedir.

İndirdikten sonra USB belleğinizi takın ve programı açın. Aşağıdaki görüntü ile karşılaşırsınız:

Universal USB Installer Seçim Sayfası

Linux Dağıtımı listesinden Kubuntu'nun indirdiğiniz ISO dosyasında bulunan sürümünü seçin. Adım 2 (Step 2)'deki Browse (Gözat) düğmesine basarak, ISO'yu bulun ve seçin. USB Belleğinizin harfini (Bunu Bilgisayarım penceresinden bulabilirsiniz) seçin ve Oluştur (Create) tıklayın. Belleğinizin silineceği uyarısını onaylayın ve hazırlanması için bir süre bekleyin.

USB Installer, USB'ye Kubuntu'yu yüklüyor...

Unutmayın bu işlem USB belleğinizdeki tüm verileri silecektir. Bu işlem geri alınamayacağından önemli belgelerinizi mutlaka yedekleyin.

İşlem bittikten sonra USB Belleğiniz bilgisayarınıza takılı iken yeniden başlatın ve Kubuntu Sürümünü Dene tıklayın. Eğer yeniden başlattığınızda otomatik olarak başlamazsa, BIOS ayarlarınızdaki Boot Order (Önyükleme Sırası) seçeneğinde ilk önceliği USB Belleğinize vermeniz gerekli. Bu işlem için internette çok sayıda makale mevcut. Bunlardan CD/DVD-ROM için yazılanlardan birine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2.  Kurarak deneyin

Kubuntu'yu kurarak denemek için üç seçeneğiniz var:

1. Eğer boş bir DVD'niz varsa, indirdiğiniz ISO dosyasını yazdırmak için bir ISO yazıcı uygulaması indirin. 

ISO yazmak üzere açık kaynaklı olan InfraRecorder'ı kullanabilirsiniz. İndirmek için buraya tıklayın.
İndirdikten sonra DVD'ye yazma adımları için InfraRecorder ile DVD Kubuntu DVD'si Yazmak makalesine bakın.

ÖNEMLİ: DVD'ye yazarken mümkün olduğunca yavaş bir kopyalama hızı seçin. Hatalı bir yazım yapıldığında kurulum devam edebilir ancak son noktada sorun çıkarabilir.

Yazma işleminden sonra DVD'yi bilgisayarınıza takın ve Kubuntu Menüsü'nün açın. Demo veya Kur tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda denemeye başlayabilirsiniz. Eğer yeniden başlattığınızda otomatik olarak başlamazsa, BIOS ayarlarınızdaki Boot Order (Önyükleme Sırası) seçeneğinde ilk önceliği CD/DVD-ROM'a vermeniz gerekli. Bu işlem için internette çok sayıda makale mevcut. Bunlardan birine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kubuntu logosu göründüğünde Kubuntu'yu Başlat (Start Kubuntu) seçin ve bekleyin (Not: Bu ekran, Kubuntu 13.04 ve sonraki sürümlerde doğrudan karşınıza gelmeyecektir. Açılması için siyah ekranda klavye+erişebilirlik simgesi geldiğinde herhangi bir tuşa basmanız gereklidir.). Kurulum sihirbazı göründüğünde eğer seçmemişseniz dil olarak Türkçe'yi seçin ve Kubuntu Kur tıklayın. Kubuntu Kurulumu ile ilgili makale için buraya tıklayın.

2. Eğer DVD kullanmak istemiyorsanız, VirtualBox kullanarak sanal bir bilgisayar oluşturun. Sanal sürücü oluşturma hakkında bilginiz yoksa, Yukarıdaki VirtualBox anlatımında Sabit Disk ekranına kadar gelin ve ardından Şimdi bir sanal sabit disk oluştur (Create a virtual hard disk now) seçip tüm değerleri varsayılan bırakarak sonraki adımları yukarıdaki anlatımdan takip edin (Storage on physical hard drive (Fiziksel sabit disk üzerindeki depolama) sayfasına geldiğinizde Dynamically allocated (Dinamik olarak genişleyen) yerine Fixed size (Sabit boyut) seçerseniz, performansta artış gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu durumda diske verdiğiniz alana bağlı olarak oluşturma işlemi biraz zaman alabilir.). Kubuntu Kurulum Sihirbazı açıldığında Kubuntu Kur tıklayın. Kubuntu Kurulumu ile ilgili makale için buraya tıklayın. Bu seçeneği kullanarak kurulum yaptığınızda Kubuntu'nun performansı, gerçek performansının yarısından bile daha düşük olabilir.

EK BİLGİ: VirtualBox kullanıyorsanız, performansı arttırabilmeniz için sanal işletim sistemini seçip Settings (Ayarlar) tıklayın:
  • Soldaki System (Sistem) ekranında, Motherboard (Ana kart) sekmesinde Enable IO APIC (IO APIC Etkinleştir), Processor (İşlemci) sekmesinde, Enable PAE/NX (PAE/NX Etkinleştir) ve Acceleration (Hızlandırma) sekmesinde, Enable VT-x/AMD-V (VT-x/AMD-V Etkinleştir) ve Enable Nested Paging (Yuvalanmış Sayfalamayı Etkinleştir) seçeneklerini işaretleyin,
  • Display (Görüntü) ekranında, Enable 3D Acceleration (3B Hızlandırmayı Etkinleştir) işaretleyin,
ve ayarları kaydedin.

3. WUBI ile kurmak isterseniz (Sadece 12.10 sürümü için geçerli. Sonraki sürümler için doğrudan Kubuntu'nun 64-bit sürümünü indirmeniz yeterlidir.), ISO dosyasını el ile indirmenize gerek kalmadan sadece birkaç tıklama ile Kubuntu kurulumu yapabilirsiniz. Bu şekilde deneme yapmak için buraya tıklayın ve 2. WUBI ile Kurmak bölümünü okuyun. Not: WUBI ile yapılan kurulumlarda gerçek disk alanı yerine sadece bir dosya kullanıldığından dolayı, zamanla performans düşüklüğü yaşanabilmektedir. Ancak istediğiniz her an normal bir disk alanına göç yapmanız mümkündür. Bu işlemin nasıl yapılacağı bu makalede açıklanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: