21 Temmuz 2013

M: LibreOffice [Kısa]

LibreOffice Ana Pencere


Kubuntu ve çoğu Linux dağıtımı içerisindeki öntanımlı Ofis yazılım seti LibreOffice'dir. LibreOffice, Microsoft Office için bir alternatiftir, ancak MS Office'in kapalı kaynak olması nedeniyle %100 uyumluluk hala sağlanamamıştır. Buna rağmen, LibreOffice'in MS Office içerisinde olmayan, kendine özgün ek özellikleri de bulunmaktadır.

LibreOffice'nin Türkiye sayfasına gitmek için buraya, LibreOffice ile ilgili Vikipedi bağlantısı için ise buraya tıklayabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda, LibreOffice ile gelen yazılımların kısa açıklamalarını bulabilirsiniz:


LibreOffice 3.3.1 Writer Icon.pngWriterMicrosoft Word ile benzer bir görünüme sahip olan sözcük işlemci kullanıcıya birçok işlevsel ve yararlı araç sunar. Ek bir yazılım gerektirmeden PDF dosyası oluşturabilir veya HTML belgelerinizi sunduğu WYSIWYG bir ortamda düzenleyebilirsiniz.
LibreOffice 3.3.1 Calc Icon.pngCalcMicrosoft Excel'e benzeyen bir hesap tablosu yazılımıdır. LibreOffice Calc, Excel'in sahip olmadığı bazı olanaklara da sahiptir. Örneğin tablolarınızı PDF dosyası olarak yaratmanıza olanak sağlar.
LibreOffice 3.3.1 Impress Icon.pngImpressMicrosoft PowerPoint'e benzer bir sunum yazılımıdır. Ayrıca sunumları Adobe Flash (SWF) dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir. Microsoft PowerPoint'in .ppt dosyalarını okumak ve sunumları PDF olarak dışa aktarma yeteneklerini de içerir.
LibreOffice 3.3.1 Base Icon.pngBaseMicrosoft Access'e benzer bir veritabanı yazılımıdır.
LibreOffice 3.3.1 Draw Icon.pngDrawCorelDRAW gibi bir vektörel grafik düzenleyicidir. Scribus ve Microsoft Publisher gibi masaüstü yayıncılık yazılımları ile benzer özelliklere sahiptir. PDF dosyalarını içe aktarıp düzenleme desteğine sahiptir.
LibreOffice 3.3.1 Math Icon.pngMathMatematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir araçtır. Microsoft Denklem Düzenleyicisi'ne benzer. Formüller diğer LibreOffice yazılımlarının içine gömülebilir. Birçok yazı tipini destekler ve PDF olarak dışa aktarım seçeneğine sahiptir.
* Kaynak: LibreOffice Vikipedi Sayfası

LibreOffice ile Microsoft Office Karşılaştırması

Ücret ve Lisans

MS Office, Microsoft tarafından üretilen ve sadece Windows ve Mac OS üzerinde çalışan, ücretli bir yazılımdır. Örneğin 2013 sürümünün tek kullanıcı için belirlenen fiyatları, seçtiğiniz sürüme göre aşağıdaki gibi değişmektedir:
Office 2013, tek kullanıcı lisans ücretleri
Yukarıdaki lisanslardan herhangi birini aldığınızda, farklı bir yakınınıza veya bilgisayara kurulum yaptığınızda, Lisans sözleşmesine aykırı davranmış olursunuz. Aşağıda, bu konu ile ilgili EULA (Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi) bölümü alıntılanmıştır:
".... Yazılımı nasıl kullanabilirim? Bu yazılımı veya elinizdeki kopyasını satmıyoruz – yalnızca lisansını veriyoruz. Bu lisansımız kapsamında size ancak bu sözleşmenin tüm koşullarına uymanız şartıyla o bir kopyayı tek bir bilgisayarda (lisanslı bilgisayar) aynı anda bir kişi tarafından kullanılmak üzere kurma ve çalıştırma hakkını veriyoruz. Yazılım lisansımız, lisanslı bilgisayara kalıcı olarak atanır. Belirli ülkelerde, yazılımın Sınırlı Hak Sürümlerine ve Özel Baskılarına özgü lisans ve koşullar için lütfen Ek Koşullara başvurun. Yazılım bileşenlerine tek bir birim olarak lisans verilir. Bileşenleri ayıramaz veya sanallaştıramaz ve bunları farklı bilgisayarlara yükleyemezsiniz. Yazılım, örneğin 32-bit ve 64-bit gibi birden çok sürüm içerebilir. Bir seferde yalnızca bir sürüm yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. Aşağıdaki “Uzaktan Erişim” altında tanımlanan izin verilmiş kullanım haricinde, bu lisans yalnızca klavye, fare ya da dokunmatik ekran gibi lisanslı bilgisayarın giriş mekanizmaları yoluyla doğrudan kullanım için verilmiştir. Yazılımın bir sunucu üstüne kurulması ya da sunucuya içsel ya da dışsal bir ağ ile bağlı bilgisayarlar ya da aygıtlar tarafından ya da onlar yoluyla kullanılmasına izin vermez. Yazılım ticari yazılım barındırma için de kullanılamaz. Çok sayıda kullanıcı planları ve sanallaştırma hakkında daha fazla bilgi için, Ek Koşullara bakınız. ...."
EULA'nın tamamı için bkz. http://office.microsoft.com/tr-tr/products/FX103576343.aspx 

LibreOffice, "Libre" kelimesinin anlamından da anlaşılabileceği gibi, "özgür" bir yazılımdır. Bu nedenle istediğiniz kadar bilgisayara yükleyebilir, istediğiniz gibi dağıtabilirsiniz. Hatta kodlarını kurcalamanız da mümkün. LibreOffice'in sahip olduğu lisans olan LGPL ise, kodların ticari firmalar tarafından kullanılıp LibreOffice'in veya bileşenlerinin farklı bir yazılım adı altında satılmasını önler.

Özellik


Özelliklerin, özet olarak karşılaştırıldığı tabloya buradan ulaşabilirsiniz: MS Office vs LibreOffice
Eğer özelliklerin ayrıntılı karşılaştırmasını istiyorsanız, bu sayfadan görebilirsiniz (İngilizce): Özellik Karşılaştırması

Destek Alma


Tüm özgür yazılımlarda olduğu gibi, LibreOffice için de çok sayıda yardım kanalı mevcut. Bu kanallar Belgelendirme, Viki, Forum, E-Posta listeleri ve Soru-Cevap'tır. Bu kanalların bağlantıları aşağıda verilmiştir.

Bağlantılar:

Aşağıdaki bağlantılar LibreOffice Yardım Alın sayfasından alınmıştır:

LibreOffice Türkiye Forum: http://forum.libreoffice.org.tr/
LibreOffice Türkçe E-Posta Listeleri: https://wiki.documentfoundation.org/Local_Mailing_Lists#Turkish
LibreOffice Soru-Cevap: http://ask.libreoffice.org/


Pardus 2013 sürümüyle birlikte açılan Pardus Portal sayfalarında LibreOffice ile ilgili alana aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Pardus LibreOffice Portal: https://www.pardus.org.tr/web/libre-ofis/hos-geldiniz

TÜBİTAK ve ULAKBİM tarafından hazırlatılan, ayrıntılı LibreOffice kitaplarına da aşağıdan ulaşabilirsiniz. Bu kitaplar Writer (Kelime İşlemci), Calc (Hesap Tablosu), Impress (Sunu) ve Draw (Çizim) için hazırlanmıştır.

LibreOffice Seti Kitapları: https://www.pardus.org.tr/web/libre-ofis/belgeler






Kaynaklar:

http://tr.libreoffice.org/features/ - LibreOffice Özellikler
http://wiki.libreoffice.org.tr/LibreOffice - LibreOffice Nedir?
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_office_suites - Office setleri karşılaştırılması (İngilizce)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: