24 Ocak 2013

3. Kubuntu Kurulumu

En çok kullanılan Linux dağıtımı Ubuntu'nun resmi dağıtımı olan Kubuntu'yu deneyip beğendiniz ve bilgisayarınıza doğrudan yüklemek istiyorsunuz. Sanılanın aksine, Linux kurulumlarının çoğunun olduğu gibi Kubuntu kurulumu da oldukça basittir. Kurulum bilgisayarınızın hızına göre yaklaşık 30 dk sürecektir ve kurulum sırasında neler yapabileceğinizi gösteren bir gösteri yapılacaktır...

Not: Bilgisayarınızdaki sürücülerin Kubuntu tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenebilmek için öncelikle denemeniz tavsiye edilmektedir. Deneme yöntemleri için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

Etkileşimli kurulum adımları için bu sayfaya bakın.

Kurmak için üç farklı yolunuz bulunuyor:
  1. DVD ile Kurmak
  2. WUBI (Windows Installer - Windows Yükleyici) ile Kurmak (Sadece 12.10 sürümü için geçerli. Sonraki sürümler için doğrudan Kubuntu'nun 64-bit sürümünü indirmeniz yeterlidir.)
  3. USB Bellek ile Kurmak

1. DVD ile Kurmak için


Eğer DVD'de bir Kubuntu sürümünüz yoksa hemen http://tr.kubuntu.org/?q=kubuntu-indir adresinden indirin (Yaklaşık 1 GB).

Sayfada son sürüm (latest release) ve uzun dönem destekli sürüm (long time support release) adında iki seçenek sunulmaktadır... Son sürüm önceki en yakın Nisan (xx.04) veya Ekim (xx.10) ayında çıkarılan sürüm olup en son yazılımları sunmakla birlikte, resmi teknik desteği (güvenlik paketleri vb.) 9 ay verilir. Ardından güncellemeleri almak için tek komut ile yükseltme yapmanız gerekir. Uzun dönem destekli sürümler herhangi yazılım güncellemesi almamakla birlikte en kararlı yazılımları ve hata güncellemelerini 5 yıl boyunca sunarlar. Ancak hangi sürüm olursa olsun, kalabalık Kubuntu ve Ubuntu topluluğu, sorunlarınıza her zaman yanıt verecektir.

DVD'ye yazın. DVD'ye yazmak için indirdiğiniz ISO dosyasını yazdırmak için bir ISO yazıcı uygulaması indirin. ISO yazmak üzere açık kaynaklı olan InfraRecorder'ı kullanabilirsiniz. İndirmek için buraya tıklayın. İndirdikten sonra DVD'ye yazma adımları için InfraRecorder ile DVD Kubuntu DVD'si Yazmak makalesine bakın.

ÖNEMLİ: DVD'ye yazarken mümkün olduğunca yavaş bir kopyalama hızı seçin. Hatalı bir yazım yapıldığında kurulum devam edebilir ancak son noktada sorun çıkarabilir.

Eğer yeniden başlattığınızda otomatik olarak başlamazsa, BIOS ayarlarınızdaki Boot Order (Önyükleme Sırası) seçeneğinde ilk önceliği CD/DVD-ROM'a vermeniz gerekli. Bu işlem için internette çok sayıda makale mevcut. Bunlardan birine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra bir süre Kubuntu ekranının açılmasını bekleyin. Start Kubuntu (Kubuntu'yu Başlat) tıklayın (Not: Bu ekran, Kubuntu 13.04 ve sonraki sürümlerde karşınıza doğrudan gelmeyecektir. Açılması için siyah ekranda klavye+erişebilirlik simgesi geldiğinde herhangi bir tuşa basmanız gereklidir.) ve kurulum sihirbazı açılana kadar bekleyin.

2. WUBI ile Kurmak için

Eğer kalıcı bir Internet bağlantınız varsa, WUBI kullanarak Kubuntu'yu kolaylıkla kurabilirsiniz (Sadece 12.10 sürümü için geçerli. Sonraki sürümler için doğrudan Kubuntu'nun 64-bit sürümünü indirmeniz yeterlidir.). WUBI ile Kubuntu kurduğunuzda hem Windows hem de Kubuntu işletim sistemini aynı anda kullanmanızı sağlayacak seçim bilgisayarınız açılır açılmaz sunulur. Kubuntu kurulumunu istediğiniz an Programlar ve Özellikler Denetim Masası ögesinden kolaylıkla kaldırabilirsiniz. Ancak WUBI ile kurduğunuzda gerçek sabit disk alanı yerine tek bir dosya sabit disk olarak kullanılacağından, performans düşüklüğü ile karşılaşabilirsiniz (Eğer bu tercihi seçerseniz, ileride normal bir disk alanına göç yapmanız mümkündür. Bu işlemin nasıl yapılacağı bu makalede açıklanmıştır.). WUBI'yi indirmek için http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer bağlantısına tıklayın ve sürümü seçerek Get the installer tıklayın. Yaklaşık 2,5 MB olan bu dosyanın indirilme işlemi bittikten sonra açın ve Masaüstü ortamı olarak Kubuntu seçin.

Ubuntu Yükleyici'de Masaüstü ortamı seçimi (dikkat edilirse, Kubuntu'nun resmi bir Ubuntu sürümü olduğu anlaşılabilir)

Yüklenecek sürücüyü, dili ve Kubuntu'nun seçtiğiniz sürücüde kullanmasını istediğiniz Kurulum boyutunu belirleyip kullanıcı adını ve parolasını yazın. Ardından Kubuntu'nun asıl dosyasının indirilmesini ve kurulumu başlatmak üzere Yükle tıklayın. 

Not: Kurulum dosyası yaklaşık 1 GB'dır.

Ardından kurulumun bitmesini bekleyin ve bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra Kubuntu seçimini yaparak Kubuntu deneyimine başlayın.

Kubuntu'yu kaldırmak isterseniz Programlar ve Özellikler (Vista öncesi: Program Ekle-Kaldır) ile normal bir program kaldırıyormuşçasına kaldırabilirsiniz.

3. USB Bellek ile Kurmak

NOT: Bu işlemi yaptığınızda USB Belleğinizdeki tüm verileri kaybedeceksiniz. Lütfen önemli verilerinizi yedekleyin.

Yeni bilgisayarlar USB belleği ön yükleme sırasında da algılayabildiklerinden, DVD olmadan da kurulum yapılabilir. Bunun için bir Kubuntu sürümünüz yoksa hemen http://tr.kubuntu.org/?q=kubuntu-indir adresinden indirin (Yaklaşık 1 GB).

Sayfada son sürüm (latest release) ve uzun dönem destekli sürüm (long time support release) adında iki seçenek sunulmaktadır... Son sürüm önceki en yakın Nisan (xx.04) veya Ekim (xx.10) ayında çıkarılan sürüm olup en son yazılımları sunmakla birlikte, resmi teknik desteği (güvenlik paketleri vb.) 9 ay verilir. Ardından güncellemeleri almak için tek komut ile yükseltme yapmanız gerekir. Uzun dönem destekli sürümler herhangi yazılım güncellemesi almamakla birlikte en kararlı yazılımları ve hata güncellemelerini 5 yıl boyunca sunarlar. Ancak hangi sürüm olursa olsun, kalabalık Kubuntu ve Ubuntu topluluğu, sorunlarınıza her zaman yanıt verecektir.

İndirme işlemi bittikten sonra USB'ye önyüklenebilir işletim sistemi kurmanıza izin verecek Universal USB Installer (Evrensel USB Yükleyici) indirin. İndirmek için PenDriveLinux adresine gidebilirsiniz. Yaklaşık 1 MB olan bu dosya, kurulum gerektirmemektedir.

İndirdikten sonra USB belleğinizi takın ve programı açın. Aşağıdaki görüntü ile karşılaşırsınız:

Universal USB Installer Seçim Sayfası

Linux Dağıtımı listesinden Kubuntu'nun indirdiğiniz ISO dosyasında bulunan sürümünü seçin. Adım 2 (Step 2)'deki Browse (Gözat) düğmesine basarak, ISO'yu bulun ve seçin. USB Belleğinizin harfini (Bunu Bilgisayarım penceresinden bulabilirsiniz) seçin ve Oluştur (Create) tıklayın. Belleğinizin silineceği uyarısını onaylayın ve hazırlanması için bir süre bekleyin.

USB Installer, USB'ye Kubuntu'yu yüklüyor...

Unutmayın bu işlem USB belleğinizdeki tüm verileri silecektir. Bu işlem geri alınamayacağından önemli belgelerinizi mutlaka yedekleyin.

İşlem bittikten sonra USB Belleğiniz bilgisayarınıza takılı iken yeniden başlatın ve kurulum adımlarını izleyin. Eğer yeniden başlattığınızda otomatik olarak başlamazsa, BIOS ayarlarınızdaki Boot Order (Önyükleme Sırası) seçeneğinde ilk önceliği USB Belleğinize vermeniz gerekli. Bu işlem için internette çok sayıda makale mevcut. Bunlardan CD/DVD-ROM için yazılanlardan birine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Seçimden sonraki kurulum adımları

Etkileşimli kurulum adımları için bu sayfaya bakın.

Yukarıdaki 3 seçenekten birini yaptınız ve artık kuruluma hazırsınız. 12.10 sürümü için hazırlanan kurulum için aşağıdaki adımları izleyin:
Bilgisayar yeniden başladığında eğer yukarıdaki ekranla karşılaşmazsanız F2 tuşuna basıp dil seçeneği olarak Türkçe seçebilirsiniz. Ardından Kubuntu'yu Başlat'ın üzerindeyken Enter'a basın (Not: Bu ekran, Kubuntu 13.04 ve sonraki sürümlerde karşınıza doğrudan gelmeyecektir. Açılması için siyah ekranda klavye+erişebilirlik simgesi geldiğinde herhangi bir tuşa basmanız gereklidir.).

F2 tuşuna basıldığında gelen dil seçim ekranı (Not: Bu ekran, Kubuntu 13.04 ve sonraki sürümlerde karşınıza doğrudan gelmeyecektir. Açılması için siyah ekranda klavye+erişebilirlik simgesi geldiğinde herhangi bir tuşa basmanız gereklidir.)


Hoş geldiniz penceresinin açılmasını bekleyin ve dil olarak Türkçe'yi seçin. Eğer önceki adımda bu işlemi yaptıysanız zaten Türkçe olacaktır.

Kubuntu kurulumu için gerekli yapılandırmalar kontrol edildiği bu alanda üçüncü parti yazılımı kur işaretlerseniz, MP3, Adobe Flash ve bazı aygıtların sürücülerinin yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu dosyaların patent hakları sebebiyle varsayılan olarak yüklenmesine izin verilmemektedir.

Devam et tıklayın.

Disk yapılandırma sayfasında, eğer önceden bir Windows kurulumu tespit edilirse, Otomatik bölüm boyutlandırma (Automatic partition resizing) seçin ve sonraki adıma gidin. İlk seçenek olan Her başlangıçta aralarında seçim yapmak üzere yan yana kur (Install them side by side, choosing between them each startup) seçeneğini işaretleyin ve kuruluma devam edin (Bu seçeneğin metni güncellemeden sonra değişmiş olabilir). Eğer bilgisayarınızda farklı bir işletim sistemi yoksa, hiçbir seçeneği değiştirmeden sonraki adıma geçebilirsiniz.

Konumunuz otomatik seçilmediyse ilgili değişikliği yapın.

Devam et tıklayın.

Bilgisayarı kullanacak kişinin bilgilerini girin. Kurulumdan sonra daha fazla kullanıcı ekleme imkanınız olacak. Eğer her açılışta şifre sorulmasını istemiyorsanız Otomatik giriş yap seçebilirsiniz.

Devam et tıklayın.

Otomatik klavye tespitinin doğru olup olmadığını kontrol edin. Yanlışsa düzen ve biçim seçin.

Devam et tıklayın ve kuruluma başlayın.


Kubuntu kurulum başlama penceresi

Artık bilgisayarınızın hızına bağlı olarak yaklaşık 30 dakika sürecek kurulumda hazırlanmış slayt gösterisini okuyarak Kubuntu'nuzu tanıyabilirsiniz... Kurulum bittiğinde bilgisayarınızı yeniden başlatarak, size çok basit kullanıcı deneyimi yaşatacak Kubuntu'nuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Eğer Kubuntu'dan önce bir işletim sistemi de kullanıyorsanız, başlangıçta hangisini seçmeniz istediği sorulacaktır...

NOT: Kubuntu'yu VirtualBox ile kurmak için Kubuntu'yu Denemek İstiyorum makalesine bakın.

3 yorum:

  1. kubuntuyu kurduktan sonra disk bölme işlemini nasıl gerçekleştiriyoruz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Kurulumdan sonraki disk bölme işlemini aşağıdaki uygulama ile gerçekleştirebilirsiniz:

      http://kubunturkiye.blogspot.com/2013/07/m-kde-disk-bolumu-yoneticisi.html

      Sil

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: