13 Şubat 2013

10. Kubuntu'da Alternatif Metin Kopyalama ve Yapıştırma İşlemleri

Eski işletim sisteminizde, metin kopyalama ve yapıştırma için sadece tuş kombinasyonları ve bağlam (sağ tuş) menüsünü kullanıyorsanız, Kubuntu size bunlarla birlikte alternatif seçenekler de sunuyor.
Alışılmış kopyalama yapıştırma işlemleri:

Bu işlem neredeyse tüm işletim sistemlerinde olan; herkesçe bilinen kopyalama ve yapıştırma yöntemidir. Bunun için bir metni seçip kopyalamak üzere Ctrl+C ve yapıştırmak üzere Ctrl+V kullanın. Yine metni seçtikten sonra sağ tıklayarak da aynı işlemleri yapabilirsiniz.

Kubuntu'da ayrıca...

KDE'nin getirdiği özellik ile seçilen metin otomatik kopyalanır ve orta fare tuşu ile yapıştırılır. Yapıştırdığınız konum hiç önemli değildir. Bir metni masaüstüne yapıştırdığınızda yapışkan not (post-it) olarak masaüstünüze yerleştirilecektir.

Konsole içerisinde kopyalama ve yapıştırma işlemleri:

Yine metni seçip otomatik kopyalanmasını sağlayabilir ve orta fare tuşu ile yapıştırabilirsiniz. Eğer seçtiğiniz metnin sonunda boşluk var ise; Enter tuşu olarak kabul edilecek ve yapıştırdığınız metin (veya komut) çalıştırılacaktır.

Konsole içerisinde Ctrl+C komutu iptal etme kısayolu olduğundan; uçbirimde kopyalama ve yapıştırma işlemlerinin kısayolları sırasıyla Ctrl+Shift+C ve Ctrl+Shift+V'dir.

Anlatılan tüm işlemler aşağıdaki videoda anlatılmaktadır:


Ayrıca Kubuntu'da KDE'nin yazılım derlemesi içerisinde bulunan ve Pano İçeriği aracı olan Klipper yardımıyla da öntanımlı olarak son 10 kopyalama işlemindeki ögenin panoda tutulmasını sağlayabilirsiniz.


Saatin yanında makas simgesi ile görüntülenen Klipper'a sağ tıkladığınızda, panodaki öğeleri görebilir; izlenmesi gereken öge türleri, en fazla tutulacak kopyalanan öge sayısı ve pano eylemlerini yapılandıracağınız Klipper'ı Yapılandır komutunu seçebilirsiniz. Yine burada, sadece KDE'de görebileceğiniz panodaki metnin taşınabilirliğini sağlayan Barkod özelliğini bulabilirsiniz. Barkodu Göster tıkladığınızda, karekod okuyucu cihazlar yardımıyla metni taşıyıp farklı bir yerde kullanmak üzere alabilirsiniz. Örnek resim aşağıdadır:
Bu özelliği, örneğin uzun bir metniniz var ve bunu arkadaşınıza Whatsapp veya Viber ile göndermek istiyorsunuz. Tekrar metni yazmak yerine barkodu kullanın ve telefonunuzdaki metni kopyalayıp arkadaşınızın sohbet penceresine yapıştırın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: