25 Şubat 2013

M: Her şey çalışmak ve öğrenmek değildir, eğlence de mümkün olmalı (Pingus)

Kubuntu içerisinde oynayıp uzun vakitler geçireceğiniz (şimdiden uyaralım) binlerce oyun bulunuyor. Bu oyunlardan bir tanesi olan Pingus burada temel olarak anlatılacak.

Pingus, tamamen Türkçe olan (Şimdilik sadece Ubuntu'da ve Kubuntu'da %100'ü Türkçe olmak üzere. Çevirileri henüz tamamladım) ve tüm platformlarda (Linux, Mac OS, Windows) çalışan bir oyun. Sevimli penguenler, dünyadaki sorunlarını çözmek için yardımınıza ihtiyaç duyuyorlar. Şuan 77 bölümü bulunan Pingus'un ana sayfasına buradan gidebilirsiniz. Ubuntu ve Kubuntu'nuzda Yazılım Merkezi'nden kolaylıkla "pingus" aramasını yaparak yükleyebilirsiniz. Diğer platformlar için bu adresten indirmeniz mümkün.

Tüm Debian kaynaklı dağıtımlarda buraya tıklayarak kurmanız da mümkün.



Pingus açılış menüsü güzel bir müzikle bizi karşılıyor.

Menüde Öykü ve Bölüm Setleri adı altında iki farklı bölüm türü bulunuyor. İlk açıldığında Türkçe olmazsa, Seçenekler'den dil seçeneğini Türkçe yapın. Diğer değişiklikler olarak da, Tam Ekran oynamak ve çözünürlüğünü değiştirmek isteyebilirsiniz.

Seçenek Menüsünde; tam ekran, çözünürlük ve dil değişikliği alanları.

Öykü'ye bastığınızda Pingu'ların neden bu yolculuğa çıktığı anlatılacak ve eğitim adasından Pingu'lara nasıl yardım edeceğinizi öğrendikten sonra maceraya devam edeceksiniz.

Aşağıda öykü kipindeki hikayenin bir kısmını görebilirsiniz:


Ardından gönderileceğiniz Eğitim Adası'nda başarılı olmanız gerekiyor. Bu adaya girdiğinizde, izlemeniz gereken yollar şu şekilde görünecektir:

İlerleyebilmek için bölümlerin tamamını geçmeniz gerekiyor. Bir bölüme girmek için yeşil bir alana tıklayın. Pingunuz ulaştığında tekrar tıklayın.

Diğer bir oyun türü olan Bölüm Setleri içerisinde, çeşitli geliştiricilerin yaptığı, hikayeden bağımsız bölümler bulunuyor.

Her bölüm seti içerisinde yaklaşık 10-15 arası bölüm olduğunu görebilirsiniz.


Bir bölüme girdiğinizde ekranınızın solunda kullanabileceğiniz Penguen özellikleri bulunacak.

Bu bölümde, Delici (1), Durdurucu (5) ve Köprücü (10) özelliklerini solda görebilirsiniz. Parantez içerisindeki sayılar, o özelliği en fazla kaç penguene uygulayabileceğinizi göstermektedir. Bir penguene özellik uygulamak için özelliği seçin ve penguene tıklayın. Bu özellikleri kullanarak penguenleri çıkışa ulaştırmalısınız. Özellikler arasında geçişi, fare tekerleğini değiştirerek de yapabilirsiniz. Tüm özellikler sırasıyla size öğretilecek.

Pingu'larınız bölüme göre aşağıdaki özelliklere sahip olabilecekler:

Delici: Dikey sütunları kanatlarıyla delmelerini sağlar.
Durdurucu: Penguenlerin belirli bir yöne gitmelerini engeller.
Bombacı: Kendini imha ederek, bazı duvarları parçalar.
Köprücü: Köprü inşa ederek, geçilemez yerlere ulaşılabilmesini sağlar. Ancak yavaştır. 15 tane parça koyup bir süre sonraki talimatı bekleyecektir. Son 3 taş kalınca ses çıkarmaya başlar.
Tırmanıcı: Pençeleri ile düz duvara tırmanmalarını sağlar.
Kazıcı: Aşağı doğru dikey kazar. Çelik bulununcaya kadar kazma işlemi devam eder.
Süzülen: Pervane ile yüksek yerlerden güvenle inişlerini sağlar.
Zıplayan: Kısa mesafe zıplama yapmalarını sağlar.
Madenci: Gittiği yöne ve aşağı doğru 45 derecelik kazı yapar.
Kayıcı: Göğsü üzerine kaymalarını sağlar.

Ekranın üstünde, çıkan penguen sayısı, dışarıda olan penguen sayısı ve kurtarılan penguen sayısı gösterilecek. Örneğin yukarıdaki resimde en az 30 penguen kurtarmanız gerektiği gösteriliyor.

Ekranın sol alt köşesinde, bulunduğunuz bölümün haritası gösterilecektir. Tutup sürükleyerek kamerayı hareket ettirebilirsiniz. Yine bölümdeki herhangi bir yere sağ tıklayıp sürükleyerek de kamerayı hareket ettirmeniz mümkün.

Sağ alttaki düğmeler sırasıyla, Oyunu durdurma (P), Zamanı hızlandırma (Boşluk) ve Patlama (A) komutları. Bölümde takıldığınızda veya bölümü incelemek için oyunu bekletebilir, zamanı hızlandırarak penguenlerin hızlı hareket etmesini sağlayabilir ve bölümü geçemeyeceğinizi anladığınızda patlama düğmesi ile tüm penguenleri yok edebilirsiniz. Bu komutları parantez içlerinde gösterilen tuşlarla da uygulayabilirsiniz.

Pingus oyununun diğer bir özelliği de Bölüm Düzenleyicisi. Kendi bölümlerinizi oluşturabilir, oynayabilir ve hatta isterseniz oyuna dahil edilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için ana menüdeki Bölüm Düzenleyicisini açın. Aşağıda bölüm düzenleyicisi hakkında bilgi verilmektedir:

Bir penguen girişi, bir penguen çıkışı, bir arkaplan, iki sabit nesne, bir uyarı levhası ve bulut arkaplanı eklenmiş bir bölüm.

Bölüm oyna... tıklandığında oyunun oynanılabilir hali gösterilmekte:

Pinguların üzerine gelindiğinde şuan sahip olduğu özellik gösterilir. Yeşil kutunun altında yer alan ok ise, pingunun hareket yönünü belirtiyor.

 Oyunda F12 tuşu ile istediğiniz bir anda ekran görüntüsü alabilirsiniz. Ekran görüntüleri kullanıcı ev dizinindeki pingus/screenshots klasörü altına saklanmaktadır.

Pingus, ekran görüntüsü kayıt klasörü


Oyun ile ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz. Oyunun bağımlısı olacağınızı düşünüyoruz... İyi eğlenceler... :)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: