5 Şubat 2013

M: "Yazılım Merkezlerinde Yeterli Yazılım Yok" Diyorsanız

Aşağıdaki adreslerde listelenen yazılımlar Ubuntu ve KDE için uyumlu yazılımlardır. Her ne kadar 64.000'in üzerinde uygulama sağlansa da uygulamalar yeterli gelmiyorsa; aşağıdaki adreslerden ilginç incelemeleri okuyabilir ve yazılım hakkında ayrıntılı bilgilerle birlikte ekran görüntülerini görebilirsiniz. Yine bu sayfalardan indirme yapabilirsiniz:


  • http://kde-apps.org - KDE yazılımlarının listelendiği bir site...
  • http://www.getdeb.net - Debian ve türevleri için Uygulama ve Oyunları listeleyen bir site...
  • http://opendesktop.org - Özgür yazılımların listelendiği bir site...
  • http://www.ozgurlukicin.org (Türkçe) - Paketlerin çoğu Ulusal İşletim Sistemi Pardus'un içerisinde bulunan paketlerdir ancak Kubuntu için de kullanılabilir. Oyun ve Uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgiler ve temel kullanımları anlatılmaktadır. Ayrıca bu adresten Özgür Yazılım dünyasından en son gelişmelerin yazıldığı e-dergiyi indirebilirsiniz.
  • http://www.pardus-linux.org - Yine başta Pardus içinde bulunanları gösteren ancak tamamı Kubuntu içerisinde bulunabilecek uygulama ve oyunlar.
  • http://www.osalt.com - Ticari yazılımların açık kaynak eşleniklerini bulmanızı sağlayan bir web sitesi.

Buradaki uygulamalar da yeterli değilse uygulamanın veya oyunun web sitesindeki .DEB dosyalarını indirdikten sonra açarak kurulumu tamamlayabilirsiniz. Eğer .DEB uzantısı olan bir dosya yoksa Red Hat dağıtımı için sunulan .RPM dosyalarını da indirebilirsiniz. Bu dosyalar için alien adı verilen bir uygulama ile dönüştürme yapmanız gerekecektir.

Eğer sadece kaynak kodu bulunuyorsa ve paketlenmiş bir dosya içermiyorsa kaynak kodunu indirip derleme işlemlerine geçebilirsiniz. Bu şekilde kendi bilgisayarınıza kendi uygulamanızı yüklemiş olacaksınız. Derleme ile ilgili bilgiler ileride anlatılacaktır.

Kaynak kodu da bulunmuyorsa Windows sürümünü indirin ve WINE kurun. WINE ile ilgili program yükleme ve çalıştırma işlemleri bu konuda anlatılmıştır...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: