18 Şubat 2013

12. Kubuntu'nuzu Daha Çok Özelleştirme

Kubuntu, KDE'nin en son yazılım derlemeleri (SC) ile birlikte gelir. Öntanımlı ayarları oldukça görselliğe hitap etmektedir ancak isteğinize göre gördüğünüz her şey değiştirilebilir.

Bu makalede Kubuntu'nuzun görünümünü baştan aşağı değiştirmenizi sağlayacak ayarlardan bazılarına değinilecektir. Konular:

  • Pencere düğmeleri ve şekilleri nasıl değiştirilir, yeni pencere düğmeleri ve dekorasyonlar nasıl indirilir?
  • Açılış ekranını (oturum açtıktan, masaüstü gelinceye kadar kısım) değiştirmek ve yeni indirmek.
  • Masaüstü efektleri nasıl değiştirilir ve yeni efektler nasıl alınır?
  • Fare imleçleri nasıl değiştirilir ve yeni imleçler nasıl indirilir?
  • Ekran kenarı eylemleri nasıl değiştirilir?
  • Tüm varsayılan simge paketleri (klasör, dosya vb simgeleri) nasıl değiştirilir ve yeni simge paketleri nasıl indirilir?
Buradaki konular özelleştirmeler için sadece başlangıç... Diğer tüm özelleştirmeleri öğrenebilmeniz için Kubuntu'nuz ile oynamanız gerekiyor :).

Burada gösterilen ayar pencerelerini açabilmeniz için sadece Uygulama Çalıştırıcı'da (K menüsü) veya KRunner (Artık KRunner ile tanıştınız ancak son kez Alt+F2 ile açıldığını söyleyelim) kalın konu başlıklarını aratmanız yeterli. Yine tüm pencerelere Sistem Ayarları penceresinden ulaşabilirsiniz.

Pencere Dekorasyonları

Pencere dekorasyonları, pencerenizi çerçeveleyen alanlardaki değişiklikleri içerir. Kubuntu ile dört adet öntanımlı paket gelir ve yeni paketler "Yeni Dekorasyonlar Al..." düğmesine tıklanılarak kolaylıkla indirilebilir. İndirme işleminden sonra yapmanız gereken tek şey, indirdiğiniz paketi seçip Uygula tıklamak.

Kubuntu'da varsayılan olarak Oxygen dekorasyonu seçilidir.


Pencere Dekorasyonları Sayfası

Açılış Ekranı

Açılış ekranı, bilgisayarınızda Kubuntu devreye girip, masaüstünüz açılıncaya kadar gösterilen yüklenme ekranıdır. Her ne kadar Kubuntu ile bu ekranı en fazla 10 saniye görebilecek de olsanız, beğendiğiniz bir açılış ekranını seçmeniz mümkün. "Yeni Temalar Al..." tıklayarak yüzlerce açılış animasyonundan beğendiğinizi seçebilirsiniz. "Temayı Dene" ile bilgisayarınızı yeniden başlatmanıza gerek kalmadan ekranı görebilirsiniz. Denediğiniz ekranı kapatmak için çift tıklamanız ya da animasyonun bitmesini beklemeniz yeterlidir.

Kubuntu açılış ekranı olarak mavi animasyon seçilmiş

Masaüstü Efektleri

Kubuntu'nuzda ekran kartınızın özelliklerine göre (eğer yeni bir bilgisayara sahipseniz, genellikle tümü) çeşitli pencere efektleri kullanabilirsiniz. Örneğin; pencereyi kapattığınızda patlama efekti vermesi, pencereyi taşıdığınızda sallanması, sanal masaüstleriniz arasında geçiş yaparken 3B küp efekti gösterilmesi vb. gibi bir çok efekti kullanabilir ve indirebilirsiniz.

Masaüstü Efektleri Sayfası

İmleç Teması

Kubuntu'da değiştirebileceğiniz diğer bir özelleştirme seçeneği fare imleç setidir. Aynı sayfada bir imleç seti seçtiğinizde, herhangi bir durumda imlecin nasıl görüneceğini deneyebilirsiniz. Eğer öntanımlı sağlanmış imleç setleri yeterli gelmiyorsa, "Yeni Tema Al..." ile yeni paketler indirebilirsiniz.

Yeni İmleç Seti Paketi İndirme Ekranı

Ekran Kenarları

Kubuntu'nuzun ekran kenarlarını da kullanmanız mümkün. Ekranızın 8 kenarına da farklı işlemler atayabilirsiniz. Örneğin, ekranın üst orta kısmına gelindiğinde Uygulama Başlatıcı, altına gelindiğinde Web Tarayıcısı açabilir; sol üst kısmına gelindiğinde de tüm açık pencerelerin gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken atama yapmak istediğiniz kenara tıklayıp işlem seçmek.

Kubuntu Ekran Kenarı Atama Ekranı

Simgeler

Simgeler, sisteminizdeki dosya türlerine ve klasörlere göre atanan küçük resimlerdir. KDE, varsayılan olarak Oxygen simge paketini sunuyor. Bu şirin simgeleri de değiştirmeniz mümkün. Yeni simge paketleri indirmek için "Yeni Temalar Al..." tıklamanız ve beğendiğiniz bir simgeyi indirdikten sonra uygulamanız yeterli. Bu sayfada Gelişmiş sekmesine tıklarsanız, simgelerin normal, seçilmiş ve devre dışı haline farklı efektler ekleyebilirsiniz. 

Kubuntu Simgeler Penceresi


Yazının başında belirtildiği gibi, bu özelleştirmeler, yapabileceklerinizin sadece bir kısmı. Yeni şeyler keşfettiğinizde heyecanınızın kaçmaması için çoğu özellik atlandı. Kubuntu'nuzla oynamaktan ve Kubuntu'nuzu keşfetmekten korkmayın :).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: