7 Şubat 2013

U: WINE Kurulumu, Kullanımı

Aradığınız program veya oyunun: Kubuntu sürümünü, Ubuntu sürümünü, Debian sürümünü veya Red Hat sürümünü bulamadınız... Yine kaynak kodlarını da bulamadınız veya kaynaktan derleme yapmak istemiyorsunuz veya bu uygulama sadece Windows'ta kullanıma sunulmuş...

Bu gibi problemlerinize çözüm için oldukça başarılı olan WINE size yardımcı olabilir. Wine, İngilizce'de Şarap demek iken buradaki anlamı Wine INot an Emulator (Wine Bir Öykünücü Değildir) cümlesi kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Wine (okunuşu: wayn), sürekli geliştirme aşamasında olan bir projedir ve açık kaynaklı özgür bir yazılımdır. Websitesi için buraya tıklayın.

Wine'ın 1.6 sürümünden itibaren büyük bir bölümü Türkçe'dir.

Wine Kurulumu


Kubuntu'da Wine kurabilmeniz için diğer yazılımlarda da olduğu gibi üç farklı seçeneğiniz var. Eğer yazılım yükleme hakkında bilgi sahibi değilseniz "Kubuntu'da Yazılım Yüklemek, Güncellemek ve Kaldırmak" makalesini okumanızı öneririz. Bu makalede sadece apt ile yükleme anlatılacaktır ve yukarıda bahsedilen makaleyi okuduğunuz varsayılacaktır.

Konsole'u açın ve aşağıdaki satırı yazıp Enter'a basın:

sudo apt-get install wine

(wine paketin adıdır ve diğer yazılım yükleme alternatiflerinde de bu kelime kullanılabilir). Doğrudan indirme ve kurulum için buraya tıklayın. Şifrenizi girdikten sonra depodaki bilgiler alınıp aşağıdaki resimdeki gibi onayınız alınacaktır:



E yazıp Enter'a bastıktan sonra dosyaların indirilip yüklenilmesi için bekleyin. Wine çok sayıda dosya indirmesi gerekeceği için yaklaşık 3-5 dk. arasında beklemeniz gerekebilir.

Eğer onayınız için mavi ekranda bir lisans sözleşmesi gelirse, okuduktan sonra klavyenizden sağ oka basın; Tamam üzerine gelin ve Enter ile onaylayın. Bu lisans onayı, TTF (true type fonts) kurulumu için gereklidir.

Sonraki ekranda da Evet seçerek yüklemeye devam edin.

Kurulum tamamlandıktan sonra eğer hiçbir hata mesajı almazsanız Wine yüklenmiş demektir. Artık çoğu Windows uygulama ve oyunlarını indirip bilgisayarınızda kullanabileceksiniz. Desteklenen ve desteklenmeyen tüm oyun ve programlar için Wine AppDB adresine bakın. Sayfada arama yapabilir ve sorunlarınızı da bildirebilirsiniz.

Eğer her zaman Wine'ın en son sürümünü kullanmak isterseniz, sırasıyla aşağıdaki komutlar ile kurulumu yapın:

sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine1.X

Not: Burada "X" ikincil sürüm numarasını içermektedir (1.7, 1.8 gibi). En son sürüm numarasını öğrenmek için bu adrese bakın.

Wine Kullanımı

Uygulama Yükleme

Windows yazılımlarını kurmak için, indirdiğiniz dosyayı tıklayarak açın ve yazılımın kurma adımlarını tamamlayın. İlk kez bir Windows uygulaması seçtiğinizde; Wine'ın ilk yapılandırma dosyaları oluşturulduğundan uzun sürebilir. Aşağıdaki resimde FileZilla'nın Windows sürümünün indirildiğine dikkat edin:

FileZilla Windows Sürümü indirilmiş ve yükleyicisi çalıştırılmış.

Uygulama Çalıştırma

Kurulum tamamlandıktan sonra Uygulama Çalıştırıcı -> Uygulamalar -> Wine -> Programs (Programlar) -> Uygulama Adı tıklayarak yüklediğiniz uygulamayı açabilirsiniz. Yine KRunner veya Uygulama Çalıştırıcı arama özelliğini de kullanabilirsiniz. Aşağıdaki resimde, yukarıda kurulan FileZilla uygulaması görülüyor. FileZilla Hakkında penceresindeki sistemin Windows olarak görüldüğüne dikkat edin.

FileZilla Windows Sürümü Hakkında Penceresi

NOT: FileZilla, Ubuntu ve Kubuntu için zaten dağıtılmaktadır. Bu makale için örnek olması açısından kullanılmıştır.

Uygulama Kaldırma

Uygulamaları kaldırmak için (eğer sağlanmışsa) uygulamanın kendi kaldırıcısı (uninstaller) veya Uygulama Başlatıcı -> Uygulamalar -> Wine -> Uninstall Wine Software (Wine Yazılımı Kaldır) kullanabilirsiniz. Wine Yazılımı Kaldır seçeneğini kullanmak için açın ve kaldırmak istediğiniz dosyanın adını seçtikten sonra Remove (Kaldır) tıklayın.


WINE'in her zaman en güncel sürümünü kullanmak isterseniz, WINE depolarını sisteminize eklemeniz gerekir. Ubuntu'da ekleme yapmak için yazılmış açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: