6 Şubat 2013

M: Windows'tan Geçişte Adım Adım Alışmak

Uzun süre Windows'u kullanan kullanıcılar, arkadaşlarının veya Internet'te gördüğü makaleler, resimler, vb. sayesinde Linux'a merak sararak en çok kullanılan Linux dağıtımı Ubuntu'yu veya Ubuntu'nun en çok kullanılan resmi dağıtımı Kubuntu'yu yüklemeye kadar verirler (Blog'taki ilk yazıda, Ubuntu ile Kubuntu'nun sadece görsel açıdan farklılıkları olduğundan bahsedilmişti).
Peki doğrudan diğer işletim sistemleri silinip Ubuntu'ya veya Kubuntu'ya geçilebilir mi?


Eğer bilgisarınızı henüz aldıysanız ve açtıktan sonra Lisans sözleşmesini kabul etmezseniz İşletim Sistemi İadesi yapabilirsiniz. Tabii ki bu işlem için öncelikle almadan önce satın alacağınız yere Windows istemediğinizi söylemeniz ve lisans sözleşmesini onaylamamanız gerekli. Yukarıdaki bağlantıya tıkladığınızda bu işlem ile ilgili ayrıntılı bilgiyi öğrenebilirsiniz. İşletim sistemi iadesi yapıldığında, bilgisayarı alırken işletim sistemine ödediğiniz miktar size geri ödenir. Bu durumda doğrudan Kubuntu yükleyerek, bilgisayara Linux ile merhaba diyebilirsiniz.

Eğer daha önceden kullandığınız bir bilgisayara Kubuntu yüklemek isterseniz, aşağıdaki adımları takip etmenizde yarar var. Alışkanlıklardan vazgeçmek çok zor olduğundan kademeli olarak Kubuntu'ya geçmeniz sizin için en iyisi olacaktır...

Neden geçmek istiyorum?



İlk olarak neden Kubuntu'ya geçmek istediğinizi düşünün... Merak mı ediyorsunuz? Artık çökmelerden ve yavaşlamalardan sıkıldınız mı? Özgür topluluklar tarafından geliştirilen bir işletim sistemi mi kullanmak istiyorsunuz? Başarılı bir geçiş için; Kubuntu'nun, Windows muadili olduğu düşüncesine sahip olmamanız çok önemli.







Windows'taki açık kaynak yazılımlarla başlayın...



Her ne kadar Windows yazılımlarının büyük bölümü WINE ile birlikte artık Kubuntu altında da çalışsa da tüm yazılımlar çalışmayabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için, en çok kullandığınız yazılımların Açık Kaynak sürümlerine geçin. Örneğin Microsoft Office yerine, LibreOffice veya OpenOffice kullanın. Adobe Photoshop yerine GIMP kullanın. Internet Explorer yerine Firefox veya Chrome kullanın. Ses düzenleme için Audacity'yi kullanın... Geçişten önce kullandığınız yazılımların mutlaka açık kaynak sürümlerini araştırın.


Çalışır CD/DVD/USB Bellek ile başlayın... 

Açık kaynak yazılımların sizi mutlu ettiğini düşünüyorsanız, çalışan CD/DVD veya USB Bellek kullanarak Kubuntu ile oynayın. Programlar yükleyin, kaldırın, tüm donanımlarınızın çalıştığını kontrol edin. Çalışan sürüm kurulum gerektirmediğinden istediğiniz sürece kullanabilirsiniz. Yaklaşık bir hafta bunu deneyin.






İkili başlangıç ayarlayın...

Çalışan sürümü denediniz ve yüklemeye karar verdiniz. Bilgisayarınızdaki tüm verileri silmeden (format) kurulum yapın. Kurulum aşamalarını tamamladığınızda bilgisayarınızı her açışınızda Kubuntu veya Windows işletim sistemlerinden hangisini seçmek istediğiniz sorulacaktır. Bunu el ile yapmanız gerekmez... Kurulum sırasında işletim sistemlerini aynı anda yükle seçeneğini işaretlemeniz yeterlidir.

Alışmaya çalışın...

Başlangıçta da belirttiğimiz gibi alışkanlıklardan vazgeçmek zordur. Eğer öğrenmek için yeterince emek gösterirseniz Kubuntu'nun sizin için ne kadar iyi bir seçim olduğunu göreceksiniz.

Kararlı, devamlı güncellemeler ve inanılmaz topluluk desteği ile Ubuntu'nun resmi sürümü Kubuntu, sizi mutlu edecektir :).




Kaynak: http://www.psychocats.net/ubuntucat/a-home-users-successful-migration-strategy-from-windows-to-ubuntu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makale ile ilgili soru, yorum ve önerileriniz: